Dražan Mladin: Obrana klapske pisme zadaća je ovog festivala

29.Srpanj.2015.

Krajem srpnja doznali smo pobjednike omiškog festivala klapa u ženskoj i muškoj konkurenciji. Riječ ima dosadašnji ravnatelj festivala dalmatinskih klapa  gosp. Dražan Mladin:

o izvornoj baštini …..
Obrana izvorne klapske pisme i jest zadatak ovog festivala. Omiški festival očuvao je svoj kontinuitet i brine se o izvornoj klapskoj pismi. Struka tu igra vrlo važnu ulogu, umjetnički direktor i članovi žirija odrađuju svoj dio posla te vrednuju ono što treba. Omiš je jedinstven, neponovljiv.  Klape vrlo rado dolaze u Omiš, među ostalim, provjeriti svoju vrijednost. Istina, bude tu i razočarenja, netko ima realne, netko nerealne ambicije. Nekada je važno i pitanje trenutka. Vidjeli smo u subotu koliko je sve do posljednjeg trenutka bilo neizvjesno …..

fdk-dmladino klapama debitantima …..
Svake godine se pojavi velik broj debitantskih klapa, a neke od njih uđu i finale i ostvare zapažen rezultat. Mi dajemo naglasak na mlađe klape, a to je posljednjih desetak godina itekako vidljivo. U tom razdoblju dogodila se velika smjena klapskih generacija, što je i normalno. Neke klape odlaze i ulaze u slavnu klapsku povijest, dolaze nove, mlade i motivirane klape. Netko može pitati gdje su klape kao što je Sinj… Ali, recimo, ove godine s nama su bili Arti iz Lumbarde …..

 

o interesu za za pedeseti festival …..
Neki me detalji raduju, a ispričat ću Vam jedan od njih. Ove godine u finalu je nastupila klapa Kumpanji s Korčule. Radi se već o etabliranoj klapi koja se vratila na Omiš nakon 9 godina. Kažu da im je ovogodišnji nastup priprema za 50. festival. Pravi klapaši uvijek rado dolaze u Omiš. To je pravi mamac za klape i tko nije u Omišu osvojio punte nitko ga ne priznaje. Tu se radi svojevrsna selekcija, ono što Omiš prizna da je najbolje u nekom trenutku i ostali to priznaju …..

Iz interviewa Ravnatelja Festivala dalmatinskih klapa gosp. Dražana Mladina portalu Dalmacija news

Kliknite ovdje i pročitajte članak!