Održan 36. koncert FDK Omiš na Trgu bana Jelačića

14.Prosinac.2021.

U subotu 11. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu u okviru programa Zagrebačkog Adventa pred više stotina posjetitelja održan je koncert koji je bio prava poslastica za sve ljubitelje a capella klapskog pjevanja. Pod počasnim pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba, u organizaciji Grada Omiša i Festivala dalmatinskih klapa, te suorganizaciji Turističke zajednice Grada Zagreba, tradicionalno se 36. put održao koncert „Pismo moja, hrli tamo – Zagrebu na dar“. Koncertu su prisustvovali predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović, gradonačelnik Grada Omiša Ivo Tomasović, ravnatelj FDK Omiš Mijo Stanić i pročelnica Stručne službe Gradske skupštine Grada Zagreba Mirjana Lichtner Kristić.

Na koncertu koji se ove godine umjesto u koncertnoj dvorani Lisinski održao na centralnom zagrebačkom Trgu, redom su nastupale ponajbolje klape sudionice završnih večeri 55. omiškog Festivala održanog proteklog ljeta i klape koje su osvajale nagrade u Omišu: ženske klape Sorelo, Oželanda, Figurin i Armorin iz Zagreba, ženska klapa Luše iz Splita, te muške klape Kaše iz Dubrovnika i Stine iz Zagreba. U hladnoj večeri izvedbama tradicionalnih božićnih napjeva i klapskih obrada popularnih pjesama klape su zagrijale srca svih posjetitelja i prolaznika, te tako pridonijele blagdanskom ozračju na Trgu bana Jelačića.

Prijateljstvo Gradova Omiša i Zagreba traje još od 1984. kada je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog prvi put održan koncert najboljih dalmatinskih klapa. Ta se tradicija nije prekidala ni za vrijeme Domovinskog rata kada su klape pjesmom spajale sjever i jug Hrvatske i podizale moral u gotovo podijeljenoj Domovini. Jedina godina u kojoj koncert nije održan je prošla 2020. zbog epidemije virusa Covid – 19.

Na kraju su svi izvođači zajedno otpjevali tradicionalnu božićnu pjesmu U se vrime godišta i tako pjesmom u ime svih organizatora i sudionika koncerta svima na Trgu zaželjeli puno zdravlja, pjesme i veselja u nadolazećim blagdanima i sve najbolje u novoj 2022. godini.

Program je vodio Branko Uvodić, dugogodišnji voditelj Završnih večeri omiškog Festivala.

FOTOGALERIJA