Poziv i program stručnog skupa FDK

07.Veljača.2024.

Festival dalmatinskih klapa Omiš organizira Stručni skup za sve klape, klapske voditelje i sve zainteresirane dionike i pojedince u subotu 10. veljače u Kongresnoj dvorani Hotela Plaža u Omišu, Trg kralja Tomislava 6., od 10:00 sati.

Prvi dio stručnog skupa predviđen je za predstavljanje, analizu i javnu raspravu o rezultatima Anketnog istraživanja o djelovanju klapa. Festival je pokrenuo Anketno  istraživanje s ciljem prikupljanja što više relevantnih podataka o stvarnom broju aktivnih klapa, njihovim aktivnostima, poteškoćama s kojima se susreću u svom djelovanju i slično. Želja Festivala je istraživanjem obuhvatiti sve one glazbene sastave koji se u javnosti prezentiraju kao klapa, bez obzira na sastav, dob ili broj članova, glazbeni izričaj koji njeguju, mjesto i zemlju iz koje dolaze. Prikupljeni osnovni podaci o klapama poslužit će za stvaranje jedinstvene javno dostupne baze podataka s osnovnim informacijama o svim klapama. Ostali dijelovi Ankete podijeljeni su na pitanja koja se odnose na organizaciju i ustrojstvo klape, umjetničko i javno djelovanje klape kao i pitanja vezana uz FDK Omiš.

Upravo će odgovori na ova pitanja služiti za detaljnu analizu, javnu raspravu i određivanje smjernica za budućnost klapa i klapskog pjevanja, kao i ulozi FDK Omiš u njihovom očuvanju. Govorit će se i o aktuelnim temama oko organizacije omiškog Festivala, te primjedbama i sugestijama klapa, voditelja, autora klapskih pjesama u svrhu njegova unaprjeđenja.

Drugi dio stručnog skupa predviđen je prvenstveno za klapske voditelje i klape i sastoji se od tri predavanja/radionice na kojima će nagrađivani klapski voditelji: Paulina Đapo, Srećko Damjanović i Davor Capković prezentirati svoje načine rada s klapama.

Stručni skup je u potpunosti besplatan, te omiški Festival poziva sve zainteresirane klape, klapske voditelje i pojedince da se pridruže u što većem broju. Prijave se vrše na e-mail Festivala: direkcija@fdk.hr. Dobro došli!

~~~~~

Za ispunjavanje Anketnog istraživanja o djelovanju klapa potrebno je imati Google račun, a klape Anketu mogu ispuniti na donjoj adresi:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfVASl1yPOIpYCMjM7QvgdJSOTPINUiDcKjPD2jDgZ5mZA7Lg/viewform?pli=1

~~~~~

PPROGRAM STRUČNOG SKUPA

10:00 – 10:30       Okupljanje i prijava sudionika

10:30 – 11:30       Predstavljanje i analiza rezultata Anketnog istraživanja o djelovanju klapa

11:30 – 12:00       Pauza

12:00 – 13:30       Rezultata Anketnog istraživanja o djelovanju klapa – javna rasprava

13:30 – 15:00       Pauza

15:00 – 16:00       Predavanje: Rad s klapom – predavač Srećko Damjanović

16:15 – 17:15       Predavanje: Rad s klapom – predavač Paulina Đapo

17:30 – 18:30       Predavanje: Rad s klapom – predavač Davor Capković