Poziv klapama za sudjelovanje na 56. FDK Omiš 2022.

12.Veljača.2022.

Drage klapašice i klapaši,

vodstvo omiškog Festivala s veseljem objavljuje poziv za sudjelovanje na njegovu 56. izdanju. Posljednje dvije nepredvidive i teške godine nisu nas zaustavile u realizaciji najprestižnijegklapskog natjecanja. Iako je epidemija i dalje prisutna u našim životima ne sumnjamo da ćemo i ovo ljeto realizirati planirane programe.

Pored natjecateljskog dijela programa ovo ljeto pripremamo zanimljiv revijalni dio Festivala. Posebno ističemo večer otvaranja koja će se održati u čast doktora Nikole Buble. Program natjecanja u Omišu planiran je u razdoblju od 24. lipnja do 16. srpnja. Prethodnice omiškog programa su tradicionalna Večer klapa debitanata u Bolu na Braču, 18. lipnja i Večer dječjih klapa u Omišu, 11. lipnja. Ovo će biti treći, nadamo se uspješni, pokušaj da konačno započnemo s novom kategorijom natjecanja, dječjim klapama. Prethodna dva pokušaja zaustavila je epidemija. Sve o Natjecanju dječjih klapa možete pronaći u posebnoj najavi na našim internet stranicama i na stranici Agencije za odgoj i obrazovanje. Završne večeri ženskih i muških klapa rezervirane su za vikend 15. i 16. srpnja 2022. godine.

Kako biste uklonili nejasnoće, molimo vas da prilikom prijave za sudjelovanje pažljivo pročitate Pravilnik natjecanja na 56. FDK Omiš 2022. koji prilažemo uz ovaj dopis. Imajući u vidu da je normalan rad klapa u uvjetima epidemije onemogućen ili otežan, i ove godine kao i prethodne dvije, ublažili smo pravila za način provedbe audicije i pravila natjecanja. Svi detalji navedeni su u Pravilniku, a ovdje izdvajamo najvažnije:

56. FDK Omiš 2022. organizira natjecanja klapa u kategorijama:

A – Muške klape
B – Ženske klape
C – Mješovite klape
D – klape Debitanti
E – Nove skladbe

– Klape koje nastupaju u muškoj, ženskoj, mješovitoj i debitantskoj (A, B, C i D) kategoriji prijavljuju najmanje tri pjesme (tradicijske napjeve i skladbe) od kojih barem jedna mora biti tradicijski napjev

– Klape u muškoj i ženskoj kategoriji (A i B) koje izbore sudjelovanje u završnoj večeri mogu jednu od dvije pjesme, po svom izboru, zamijeniti ISKLJUČIVO trećom pjesmom s popisa prijavljenih, a koju su unaprijed odredile u dogovoru s vodstvom Festivala. Ako klapa od tri dogovorene pjesme ima samo jedan tradicijski napjev NIJE OBAVEZNO da ga mora izvoditi u završnoj večeri. To u teoriji znači da u jednoj od mogućih kombinacija klapa u izbornoj večeri može pjevati tradicijski napjev i skladbu, a u završnoj večeri zamijeniti tradicijski napjev drugom skladbom i tako u završnoj večeri izvoditi dvije skladbe.

~~~~~

Način provedbe audicija

– Zbog specifične situacije uvjetovane epidemijom virusa Covid-19 audicije će se i ove godine provesti na temelju dostavljenih snimki
– Svaka klapa treba snimiti sve pjesme koje je prijavila u prijavnici (barem jedna pjesma mora biti tradicijski napjev)
– Svaka klapa treba dostaviti video snimke svih pjesama prema sljedećim tehničkim karakteristikama:
– video snimak minimalno u Full HD rezoluciji 1920x1080p
– sve pjesme moraju bit snimljene u cijelosti
– na snimci mogu sudjelovati svi članovi klape koji su navedeni u prijavnici (za snimku broj nije ograničen na osam pjevača kao na pozornici u Omišu)
– snimka treba biti snimljena iz jednog statičnog kadra
– udaljenost snimanja treba biti takva da cijela klapa od glave do pete stane u kadar (otprilike 4 do 5m udaljenosti od klape)
– klapa treba pjevati bez korištenja mikrofona, razglasa ili bilo kojeg tehničkog pomagala. Dovoljan je jedan mikrofon koji je na kameri.
– pjesme trebaju biti snimljene isključivo u zatvorenom prostoru koji nema preveliku jeku. Vjerujemo da su prostorije u kojima klape inače održavaju probe sasvim dovoljne za dobru snimku.
– Ne dostavljajte snimke nastale u velikim dvoranama, crkvama, na otvorenim prostorima…
– snimke trebaju biti bez naknadne obrade zvuka (dodavanje efekata: reverb, delay i slično…)
– gotove snimke treba dostaviti na e-mail adresu Festivala: direkcija@fdk.hr
– u e-mailu navedite ime klape kao i nazive snimljenih pjesama i njihovih autora

– Zbog veličine datoteka snimke dostavljajte putem servisa kao što su: jumboiskon.tportal.hr ili wetransfer.com.

~~~~~

– rok za prijavu na Festival je 8. travnja, a rok za dostavu snimki je 9. svibnja 2022. god.

– molimo klape da nam snimke dostave držeći se navedenih kriterija kako bi Stručno povjerenstvo moglo donijeti što pravedniju odluku o sudionicima 56. FDK Omiš 2022.
– klape koje dostave snimke koje ne zadovoljavaju navedene kriterije, te one koje dostave snimke poslije navedenog roka bit će automatski eliminirane iz izbora
– Stručno povjerenstvo će na temelju preslušanih snimki donijeti odluku o sudionicima 56. FDK Omiš 2022.
– Pravo natjecanja na Festivalu ostvaruju klape koje u skladu s Pravilnikom odabere Stručno povjerenstvo. Popis klapa koje su izborile pravo sudjelovanja na Festivalu bit će objavljen na internet stranici Festivala najkasnije dva tjedna od završetka roka za dostavu snimki.

~~~~~

Molimo vas da prilikom prijave programa za 56. FDK Omiš 2022. uvažite i sljedeće:

– Kod izbora pjesama preporučamo služiti se festivalskim notnim izdanjima Zbornicima dalmatinskih klapskih pjesama I, II i III, edicijama Leut, Nove skladbe i Mirabella, kao i notnim izdanjima relevantnih izdavača, melografa i sl. Potičemo i prihvaćamo nepoznate ili manje poznate napjeve koje ste zabilježili na terenu ukoliko su adekvatno obrađeni u duhu dalmatinske tradicijske pjesme. U tom smislu utemeljena je i nagrada Plaketa Ljubo Stipišić Delmata za najbolju novu obradu tradicijskog napjeva. Skladbe koje nisu objavljene u festivalskim izdanjima ili pak nisu verificirane od strane FDK, prilikom selekcije neće se uzeti u obzir.

– Festival stoji na usluzi svim klapama i klapskim voditeljima kako bi eventualno došli do notnih zapisa koji ih zanimaju. Neka izdanja notnih edicija Zbornici dalmatinskih pjesama, Nove skladbe, Leut i Mirabella mogu se naručiti elektroničkom poštom na adresu direkcija@fdk.hr.

– Za one napjeve koji se ne nalaze u Zbornicima dalmatinskih klapskih pjesama ili drugim notnim izdanjima FDK-a primjerak partiture ili zapisa je OBAVEZAN. Notne zapise molimo skenirati i poslati ih elektroničkom poštom na adresu direkcije Festivala direkcija@fdk.hr.

~~~~~

Prijavljivanje klapa vrši se preuzimanjem digitalnog PDF obrasca prijavnice s internetske stranice Festivala te slanjem ispunjene prijavnice na e-mail adresu Festivala.

Prilikom popunjavanja obrasca prijavnice molimo da budete precizni u ispisivanju traženih podataka. Uvažavat ćemo samo kompletne prijave. Nakon prijave dobit ćete potvrdu da je ista uredno zaprimljena.

~~~~~

– kotizacija za nastup klapa na 56. FDK Omiš 2022. se ne plaća.

– Rok za prijave klapa u svim kategorijama je 8. travnja 2022. god.

– Zbog specifičnih okolnosti uvjetovanih epidemijom virusa Covid-19 FDK Omiš zadržava pravo eventualnih manjih korekcija pravilnika i programa Festivala. One će uvelike ovisiti o epidemiološkim mjerama, ali i broju prijavljenih klapa u pojedinim kategorijama. O svim eventualnim korekcijama klape će biti pravodobno informirane. Za svaki upit ili nejasnoću FDK Omiš stoji na raspolaganju.

Molimo Vas da ovaj dopis i pravilnik proslijedite svima zainteresiranima za sudjelovanje na 56. FDK Omiš 2022. god., posebno klapama debitantima. U uvjerenju da ćemo i dalje zajedničkim snagama raditi na očuvanju i promicanju dalmatinske klapske pjesme, želimo Vam prije svega zdravlje i veselje, puno uspjeha u radu i veselimo se nadolazećem natjecanjima.

Kontakt telefon:  021 861 015 – tajništvo Festivala.

~~~~~

digitalni obrazac prijavnice (PDF)
Pravilnik natjecanja na 56. FDK Omiš 2022. (PDF)
Poziv klapama za sudjelovanje na 56. FDK Omiš 2022. (PDF)
Popis izvedenih pjesama na posljednja dva festivala – muške klape (PDF)
Popis izvedenih pjesama na posljednja dva festivala – ženske klape (PDF)
Popis izvedenih pjesama na posljednja dva festivala – mješovite klape (PDF)