Retrospektiva novih skladbi

08.Travanj.2024.

U životu omiškog festivala značajno mjesto zauzimaju nove skladbe. Od početka na drugom  festivalu 1968. godine pa petnaestak godina dalje trajala su lutanja u traženju najboljeg puta u predstavljanju novih skladbi, počev od naziva pa do prezentiranja u medijima. Sve do 1981. godine nove skladbe izvodile su se u okviru natjecateljskih večeri. Od tada se nove skladbe izvode u okviru jednog cjelovečernjeg koncerta, jedne festivalske večeri naziva Večer novih skladbi.

Na natjecateljskim (izbornim i finalnim) večerima Festivala dalmatinskih klapa u Omišu do sada od novih skladbi nakon praizvedbe najizvođenije bile su skladbe (abc redom): Dalmatino povišću pritrujena (Ljubo Stipišić), Golubice bila, nemoj letit sama (Dinko Fio), Jube moja (Zdenko Runjić/Tomislav Zuppa), Kod Lepanta, sunce moje (Ljubo Stipišić), Sutra će te ponit (Krešimir Magdić/Jakša Fiamengo), Sušna zikva na školju (Krešimir Magdić/Slavko Govorčin).

~~~~~

ČA SE TO RADI?

Glazba: Dinko Fio
tekst: Ivo Cetinić
Izvela klapa “Crnomiri” Čara, Korčula
21. FDK Omiš 1987. – 1. nagrada publike

Skladba Dinka Fija „Ča se to radi?“ na tekst Ive Cetinića na Večeri novih skladbi 21. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu osvojila je naklonost publike na omiškoj Velikoj pjaci i autorima priskrbila 1. nagradu u izvedbi klape „Crnomiri“ iz Čare, o. Korčula.
Kasnije je skladbu na 36. Festivalu 2002. godine izvela klapa „Kamen SSM“ sa Kamena i u finalu zavrijedila drugu nagradu publike.

~~~~~

Video skladbe objavljen zahvaljujući Youtube kanalu klape “Proćulić” iz Smokvice

Kliknite ovdje i pogledajte tekst pjesme!