Poziv klapama za sudjelovanje na 57. FDK Omiš 2023.

27.Siječanj.2023.

Drage klapašice i klapaši,

vodstvo omiškog Festivala, osvježenom novim umjetničkim voditeljem maestrom Mojimirom Čačijom, objavljuje poziv za sudjelovanje na njegovu 57. izdanju. Veseli nas što ćemo, nakon nekoliko godina ograničenja uvjetovanih pandemijom virusa Covid-19, ovogodišnje audicije ponovno realizirati „na terenu“ u izravnom susretima s klapama. Neposredna komunikacija s pjevačima/cama i njihovim voditeljima i dogovor oko programa za Festival uvijek je bolja opcija od dostave vaših video snimki na našu e-mail adresu, na koju smo bili primorani posljednjih godina.

Centralni program natjecanja u Omišu planiran je u razdoblju od 30. lipnja kada ćemo otvoriti događanja Autorskom večeri u čast šibenskog melografa i voditelja maestra Ante Barbače, sve do do 21. i 22. srpnja kada su u programu predviđene Završne večeri ženskih i muških klapa. Prethodnice omiškog programa su tradicionalna Večer klapa debitanata u Bolu na Braču sredinom lipnja i Smotra dječjih klapa u Omišu, 10. lipnja, novi projekt Festivala koji je prošle godine uspješno započet. Sve o Natjecanju dječjih klapa uskoro ćete moći pronaći u posebnoj najavi na našim internet stranicama i na stranici Agencije za odgoj i obrazovanje.

Prilikom prijave za sudjelovanje molimo vas da pažljivo pročitate Pravilnik natjecanja na 57. FDK Omiš 2023. koji prilažemo uz ovaj dopis. Napominjemo da smo ponovno povećali broj pjesama koji klape prijavljuju kao i vratili obvezu zamjene jedne pjesme za sve klape koje uđu u završnu večer. Ova su pravila posljednjih godina bila ublažena zbog pandemije, a sada ih vraćamo na staro. Svi detalji navedeni su u Pravilniku, a ovdje izdvajamo najvažnije:

Natjecateljski dio Festivala odvija se u sljedećim kategorijama:

A – Muške klape
B – Ženske klape
C – Mješovite klape
D – klape Debitanti
E – Nove skladbe

– Klape koje nastupaju u muškoj, ženskoj, mješovitoj i debitantskoj (A, B, C i D) kategoriji prijavljuju šest pjesmama (tradicijskih napjeva i skladbi) od kojih najmanje tri moraju biti tradicijski napjevi, odnosno najviše tri skladbe koje su izvođene na Festivalu u Večerima novih skladbi.

– Klape u muškoj i ženskoj kategoriji (A i B) koje izbore sudjelovanje u završnoj večeri moraju jednu od dvije pjesme, po svom izboru, zamijeniti ISKLJUČIVO trećom pjesmom s popisa prijavljenih, a koju su unaprijed odredile u dogovoru s vodstvom Festivala. Ako klapa od tri dogovorene pjesme ima samo jedan tradicijski napjev NIJE OBAVEZNO da ga mora izvoditi u završnoj večeri. To u teoriji znači da u jednoj od mogućih kombinacija klapa u izbornoj večeri može pjevati tradicijski napjev i skladbu, a u završnoj večeri zamijeniti tradicijski napjev drugom skladbom i tako u završnoj večeri izvoditi dvije skladbe.

– rok za prijavu klapa na 57. FDK Omiš u svim kategorijama je 24. veljače 2023. godine.

– Pravo natjecanja na Festivalu ostvaruju klape koje u skladu s Pravilnikom odabere Stručno povjerenstvo. Popis klapa koje su izborile pravo sudjelovanja na Festivalu bit će objavljen na internet stranici Festivala www.fdk.hr najkasnije dva tjedna nakon završetka audicija.

~~~~~

Molimo vas da prilikom prijave programa za 57. FDK Omiš 2023. uvažite i sljedeće:

– Prilikom izbora pjesama preporučamo služiti se festivalskim notnim izdanjima Zbornicima dalmatinskih klapskih pjesama I, II i III, edicijama Leut, Nove skladbe i Mirabella, kao i notnim izdanjima relevantnih izdavača, melografa i sl. Neka notna izdanja Festivala možete pronaći i preuzeti na stranici https://fdk.hr/popis-notnih-izdanja/ Vremenom će se popisi naslova za preuzimanje povećati.

– Festival stoji na usluzi svim klapama i klapskim voditeljima kako bi eventualno došli do notnih zapisa koji ih zanimaju. Neka izdanja notnih edicija Zbornici dalmatinskih pjesama, Nove skladbe, Leut i Mirabella mogu se naručiti elektroničkom poštom na adresu direkcija@fdk.hr.

– Potičemo i prihvaćamo nepoznate ili manje poznate napjeve koje ste zabilježili na terenu ukoliko su adekvatno obrađeni u duhu dalmatinske tradicijske pjesme. U tom smislu utemeljena je i nagrada Plaketa Ljubo Stipišić Delmata za najbolju novu obradu tradicijskog napjeva.

– Skladbe koje nisu objavljene u festivalskim izdanjima ili pak nisu verificirane od strane FDK, prilikom selekcije neće se uzeti u obzir.

– Za one napjeve koji se ne nalaze u Zbornicima dalmatinskih klapskih pjesama ili drugim notnim izdanjima FDK-a primjerak partiture ili zapisa je OBAVEZAN. Notne zapise molimo skenirati i poslati ih elektroničkom poštom u PDF ili JPG formatu na adresu direkcija@fdk.hr.

~~~~~

Prijavljivanje klapa vrši se slanjem popunjene digitalne prijavnice na adresu direkcija@fdk.hr. Obrazac prijavnice prilažemo ovom dopisu, a možete ga preuzeti i na Internet stranicama Festivala www.fdk.hr. Prilikom popunjavanja obrasca prijavnice molimo da budete precizni u ispisivanju traženih podataka. Nakon prijave dobit ćete potvrdu da je ista uredno zaprimljena.

~~~~~

– kotizacija za nastup klapa na 57. FDK Omiš 2023. se ne plaća.

Molimo Vas da ovaj dopis i pravilnik proslijedite svima zainteresiranima za sudjelovanje na 57. FDK Omiš 2023. god., posebno klapama debitantima. U uvjerenju da ćemo i dalje zajedničkim snagama raditi na očuvanju i promicanju dalmatinske klapske pjesme, želimo Vam prije svega zdravlje i veselje, puno uspjeha u radu i veselimo se nadolazećem audicijama.

Ravnatelj FDK Omiš
Mijo Stanić, prof.

Umjetnički voditelj FDK Omiš
mo. Mojimir Čačija

~~~~~

digitalni obrazac prijavnice (PDF)  
Pravilnik natjecanja na 57. FDK Omiš 2023. (PDF)  
Poziv klapama za sudjelovanje na 57. FDK Omiš 2023. (PDF)
Popis izvedenih pjesama na posljednja dva festivala – muške klape (PDF)
Popis izvedenih pjesama na posljednja dva festivala – ženske klape (PDF)
Popis izvedenih pjesama na posljednja dva festivala – mješovite klape (PDF)