Prvi seminar ženskog klapskog pjevanja u Hrvatskoj

11.Studeni.2016.

Tijekom vikenda 5. i 6. studenog 2016. u Daruvaru je održan Prvi seminar ženskog klapskog pjevanja u Hrvatskoj. Ovaj iznimni događaj osmislile su i organizirale vrijedne članice daruvarske ženske klape Stentoria pod vodstvom Romane Herout, a u suradnji s poznatim etnomuzikologom dr.sc. Joškom Ćaletom. Po prvi put su ženske klape iz cijele Hrvatske imale priliku za stručno usavršavanje i razmjenu vrijednih iskustava namijenjeno isključivo njima. U najljepši mali grad na kontinentu Seminar je privukao čak osamdesetak „klapašica“ iz cijele Hrvatske.
Sudjelovale su ženske klape Skontradura iz Dubrovnika, Divna iz Trpnja na Pelješcu, Orca iz Splita, Karmel iz Turnja, Kandelora iz Zemunika, Peružini s Paga, Viva iz Koprivnice, Lađarice iz Siska, Sorelo iz Zagreba, zatim članice ženskih vokalnih skupina Stridonne iz Štrigove, SiDone iz Kutine, Hrvatska žena iz Garešnice, vokalne skupine iz Bjelovara i Hercegovca, te predstavnica klape FiliaeCroatiae iz Stuttgarta. Klape su sudjelovale na ukupno šest radionica koje su držali vrhunski klapski stručnjaci klapski stručnjaci, producenti, obrađivači, glazbeni suradnici i voditelji najtrofejnijih klapa u RH:

Jurica Bošković (Dišpet, Ćakulone, Braciera, Mirakul, Broč, Petrada i dr.)
Joško Ćaleta (Jelsa, Nostalgija, Sagena, Dišpet, Ćakulone, Petrada, Braciera, Armorin, Vinčace i dr.)
Srećko Damjanović (Braciera, Versi, Čuvite, Mirakul, Orca i dr.)
Marko Rogošić (Nostalgija, Jelsa, Kantaduri, Cesarice, Dišpet, Ćakulone, Mareta i dr.)
Jasminko Šetka (Versi, Tragos, Sedam Kaštela, Šufit, Dalmatinke, Ventula, Mriža i dr.)

Oni su nastojali prenijeti svoje bogato znanje i različite pristupe u radu sa ženskim klapama obrađujući tradicionalne napjeve i obrade pisane isključivo za njih.
Popularnost ženskog klapskog pjevanja raste posljednih godina i brojni autori pristupaju posebnim obradama, pisanim za ženske sastave. To je bio dovoljan razlog za stručno usavršavanje upravo ženskih klapa. Nakon dva slična seminara organizirana za klape u Bolu na Braču i u Dubrovniku ovo je prvi puta u povijesti klapskog pjevanja da se organizira seminar za isključivo ženski klapski pokret. Prilika je to da brojne ženske klape dobiju nova znanja ili prošire postojeća, a isto tako ovo je način da se ženske klape povežu, umreže, sprijatelje i zajednički djeluju na klapskoj sceni lijepe naše.
Seminar je završio izvrsnim koncertom na kojem se predstavilo deset skupina sastavljenih od članica različitih klapa. Predstavljanje postignuća nakon radionica pokazalo je da su ženske klape iznimno uporne, odgovorne i vrijedne i da ih karakterizira intonativna preciznost, tehnička urednost i zajedništvo u pjevanju te svakako zaslužuju jedan ovakav seminar usmjeren na njihove potrebe. Veliki interes i zavidan broj sudionica potvrđuje da je Seminar u potpunosti postigao svoj cilj i dodatno osnažio ženski klapski pokret.

Tekst pripremila: Romana Herout