U legendu otišao i Koža

04.Studeni.2022.

Jutros je otišao čuveni bas Franko ŠeparovićKoža. Onima kojima je imalo poznata klapska pjesma ne treba ga posebno predstavljati. Klapska legenda, bas profondo s kiticom murtile (bosiljka) iza uha prilikom svakog nastupa sa svojom klapom Ošjak. Član je klape od osnutka 1976. S Ošjakom bio je dva puta apsolutni pobjednik Omiškog festivala 1981. i 1983. godine, a osvojili su na festivalu ukupno 18 nagrada. 1997. godine osvajaju i Porina za najbolji album foklorne glazbe. Maestro Dinko Fio s klapom Ošjak donio je početkom osamdesetih na “Omiš” pravi izričaj otočnog izražajnog pjevanja, pjevanja punog improvizacije posebnog stila po čemu su ostali poznati, a Franko je svojim jedinstvenim basom bio jedna od najvažnijih pjevačkih karika.

Tužna je Vela Luka, otok Korčula i cjelokupni klapski svijet, a posebno članovi klape koji su s Frankom proveli čitav život. Jedan od njih je bariton klape Ošjak, maestro Janes Vlašić. “Ovo nisu ugodni trenuci“, počeo je u emisiji Kulturni krajolik velolučkog Radija M maestro i nastavio “… ono što nas s Frankom veže cijeli život je druženje, klapa i pjesma. Kroz veliki broj nastupa, gostovanja, putovanja bilo je lijepih, ponekad i grubih trenutaka, ali sve bi pjesmom znali riješiti. A Franko je bio od sviju nas najmirniji, rijetko kad bi podizao glas. Skoro pedeset godina smo bili zajedno u pjesmi i na svakom nastupu imao je zakačen bosiljak na uhu. Nenadoknadiv je njegov baso „profundo“!””

Skoro pola stoljeća u klapi kao da im nije bilo dosta pa su za 7. prosinca ove godine planirali Veliki koncert u čast Oliveru. “… Trebao je to biti hommage Oliveru, a sad će biti hommage i Franku. Kad odlazi čovjek, odlazi sve s njim, ali pisma zauvik ostaje“, poručio je na kraju maestro Vlašić.

~~~~~

Klapa Ošjak 2016-te proslavila je četrdeset godina osnutka. U prigodi toga jubileja Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović uručila ime je Povelju RH za osobite zasluge u promicanju, očuvanju i razvoju glazbene kulture i klapskog pjevanja u RH i u svijetu.

~~~~~

~~~~~

Razgovor maestra Janesa Vlašića s urednicom Radia M možete poslušati na Facebook stranici radija klikom ovdje.

Franko je pjevao iz ljubavi i s ljubavlju će biti ispraćen. Posljednji ispraćaj je u ponedjeljak 7. studenog na mjesnom groblju Sv. Roka u Veloj Luci.

~~~~~

* Korišteni dijelovi teksta članka iz Dubrovačkog vjesnika autora Dore Lozice i Gorana Pelaića sa portala Dalmacija Danas od 4. studenog, sa kojeg je preuzeta fotografija.

~~~~~

Direkcija Festivala dalmatinskih klapa Omiš
izražava iskrenu sućut obitelji pok. Franka i njegovoj klapi