U Zagrebu, u 91. godini života preminuo akademik Ruben Radica

28.Srpanj.2021.

Dana 28. srpnja 2021., u 91. godini života, u Zagrebu je preminuo Ruben Radica, umjetnički ravnatelj FDK Omiš 1997. godine.

Hrvatski skladatelj komorne glazbe i glazbeni pedagog dr. sc. Ruben Radica (1931.) temeljna je glazbena znanja dobio od svoga djeda, skladatelja Josipa Hatzea. Diplomirao je potkraj pedesetih godina XX. stoljeća na Muzičkoj akademiji u Zagrebu studij dirigiranja i studij kompozicije. Kompoziciju potom usavršava kod velikih glazbenih autoriteta u Sieni, Parizu i Darmstadtu. Pripada istaknutim predstavnicima avangardnog glazbenog smjera u Hrvatskoj. Nekoliko godina podučava na Muzičkoj akademiji u Sarajevu da bi od 1963. prešao na Muzičku akademiju u Zagrebu na kojoj je od 1978. redoviti profesor, a od 1981. do 1985. dekan. Godine 2000., nakon što je deset godina bio član suradnik, postaje redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju. Za svoj rad i dostignuća nagrađen je najvišim državnim nagradama: Godišnjom nagradom Vladimir Nazor (1973.), nagradom Vladimir Nazor za životno djelo (2010.), dvjema Vjesnikovim nagradama Josip Štolcer Slavenski (1978. i 1991.). Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1995.).

Ruben Radica

Radica je imao stručni doticaj s festivalom dalmatinskih klapa u Omišu dva desetljeća prije nego što je preuzeo ulogu umjetničkog ravnatelja. Tri godine zaredom, od 1975. do 1977., bio je član stručnog suda za ocjenu klapa. Posebno je zaslužan što je tijekom jednogodišnjeg mandata festivalski program očistio od niza suvišnih i nesrodnih sadržaja, koji su posljednjih godina zasjenili temeljni program i sputavali njegov prirodni tijek. Bili su vidni i prvi rezultati namjere da iskristalizira tko, što i kako pjeva u Dalmaciji, kako i na koji način u obradama tretirati izvorni napjev da bi to na kraju rezultiralo čistijim i čestitijim folklornim idiomom i autohtonim zvukom. Pedantno je brinuo o ispravnoj notografiji te se zalagao za suvremeno oblikovanje festivalskih tiskovina. Ipak, pojedine Radicine “inovacije” naišle su na otpor stručnjaka i klapaša desetljećima vezanih za klapsku pjesmu i “Omiš”. Njegov najveći programski projekt, Susret Mediterana koji je težio da Omiš postane sjedište okupljanja glazbenih skupina s tog kulturnog prostora održan je samo jednom 1997. godine kada su, u okviru cjelovečernjeg koncerta,Omiš pohodile po jedna vokalna skupina iz Španjolske, Italije i Grčke. Bio je na mjestu umjetničkog ravnatelja Festivala samo jednu godinu i u njegovo su vrijeme omiški Festival i Grad Omiš gostovali u Vatikanu.

~~~~~

Posljednji ispraćaj akademika Rubena Radice bit će u utorak 3. kolovoza u 14.30 sati na splitskom groblju Lovrinac.

Festival dalmatinskih klapa Omiš izražava iskrenu sućut obitelji Rubena Radice.