Ustanova „Založba Kralja Tomislava“

28.Travanj.2023.

Ustanova „Založba kralja Tomislava“ utemeljena je 1997. godine od strane 15 građana i 5 udruga i registrirana je kod suda u Mostaru. Djelatnost Ustanove je usmjerena na očuvanje i razvitak kulturnog identiteta Hrvata Čapljine i šire kroz likovne, glazbene, kazališne i druge kulturne aktivnosti. Sa značajnim aktivnostima je počela od 2006. godine nakon dovršetka izgradnje jednog dijela Hrvatskog kulturnog središta u Čapljini (Umjetnička galerija). Od tada pa do danas ova Ustanova je organizator i poticatelj brojnih kulturnih događaja posebno u oblasti likovne kulture.

U galeriji „Vjeko Božo Jarak“ u Podkosi izloženo je u stalnom postavu preko stotinu remek djela najistaknutijih hrvatskih slikara i kipara moderne i suvremene umjetnosti (Frano Kršinić, Josip Poljan, Edo Murtić, Šime Vulas, Josip Biffel, Ivo Dulčić, Đuro Seder, Kuzma Kovačić, Frano Šimunović, Kruno Bošnjak, Zlatko Šulentić i brojni drugi).
U postavu Hrvatskog kulturnog središta do sada je Založba organizirala oko 60 izložbi najpoznatijih hrvatskih slikara i kipara. Izložbe su najčešće ostvarene temeljem suradnje i posudbe umjetničkih djela od strane Moderne galerije iz Zagreba s kojom ova Ustanova ima višegodišnju uspješnu suradnju. Ustanova raspolaže i značajnih vlastitim fundusom slika i skulptura. Dio njih je predstavljen i na izložbama izvan Čapljine (Mostar, Omiš, Opuzen).

Značajna je i izdavačka djelatnost Ustanove a čiji je 60-tak izdanih naslova iz oblasti likovne umjetnosti, glazbe, povijesti i dr.
Od 2004. godine Ustanova je pokrovitelj održavanja već tradicionalne Umjetničke kolonije Čapljina gdje u višednevnom likovnom stvaranju svake godine sudjeluje oko 30-tak uglavnom akademskih slikara iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine i koja ima već značajan fundus umjetničkih slika. Ustanova je organizator brojnih kazališnih predstava i organizator gostovanja niza kazališta iz Republike Hrvatske (HNK Split, HNK Šibenik, Kazalište Komedija, Histrioni, Teatar Kerekeš, Exit itd).

U nizu organiziranih glazbenih događaja na prvom mjestu treba istaći suradnju sa Festivalom dalmatinskih klapa Omiš. Suradnja datira od 2014. godine kada je 48. Festival dalmatinskih klapa otvoren „Večeri hercegovačkih klapa“, nakon čega je u ožujku 2015. godine i potpisan Protokol o suradnji ove dvije institucije. Temeljem sporazuma svake godine se organizira koncert klapske pjesme „Klape na Neretvi“. Koncert je ujedno i audicija klapa za nastup na Festivalu dalmatinskih klapa i na njemu sudjeluju prijavljene klape iz Bosne i Hercegovine i dio klapa iz južnog dijela Republike Hrvatske (Dubrovnik, Korčula, Mljet, Pelješac, Metković, Vrgorac i dr).

~~~~~

~~~~~

Svi dosadašnji koncerti pokazuju uspješnu suradnju Ustanove „Založba kralja Tomislava“ i Festivala dalmatinskih klapa te zadovoljstvo sudionika koncerta kao i ljubitelja klapske pjesme te doprinose i njenoj popularizaciji. Valja naglasiti da se sve aktivnosti ove Ustanove temelje na doprinosu njezinih članova i vanjskih suradnika bez ikakve naknade a za sve posjetitelje svih kulturnih događaja u organizaciji ove Ustanove nazočnost tim događajima je bez naknade i plaćanja.