15. Susret klapa ,,Pismo moja” Imotski

18.Rujan.2023.

Ovogodišnji Susret klapa “Pismo moja” Imotski, najavljen za petak 22.9. donosi puno prave klapske pjesme, izvrsnih klapa, ali i obilježavanje važnih klapskih godišnjica. Naime, ovo imotsko klapsko okupljanje slavi svojih prvih 15 raspjevanih godina.

Davne 2007.godine osnovana je Kulturna udruga “Pismo moja” koja je oživjela uspavanu imotsku klapsku tradiciju. Od svog osnivanja, ova je udruga organizirala preko 20 klapskih manifestacija u Imotskom – 14 Susreta klapa “Pismo moja” te 12 prigodnih klapskih koncerata pod nazivima “Klape Gospi od Anđela” i “Radujte se, narodi”. Također, Udruga je bila autor velikog kulturnog projekta “Imoćanke, čuvarice ognjišta i baštine” kojim je okupila veliki broj imotskih žena koje djeluju u kulturi i predstavila njihovo stvaralaštvo u samom centru Zagreba. S ponosom naglašavaju kako su im na tom projektu najveći suradnici i podrška bili velika imotska književnica Maja Delić Peršen i sjajan imotski fotograf Stipe Šurlin, koji su ovu godinu svoj umjetnički život nastavili na boljem mjestu i nastavili inspirirati mnoge koje su ostavili za sobom.

Također, Kulturna udruga “Pismo moja”,osim organiziranja klapskih manifestacija, brine se i o djelovanju imotske ženske klape “Neviste” , pjevačke jezgre Udruge, koja već 15 godina neumorno održava imotski klapski duh budnim. Iza njih su brojni nastupi na mnogim klapskim susretima kao i kulturnim, turističkim i humanitarnim manifestacijama. Kroz ovu je klapu dosad prošao velik broj žena i djevojaka koje su se okušale u klapskom pjevanju. Danas, s ponosom ističu, u Imotskom i djeca klapski pjevaju, a nadaju se kako će se taj trend njegovanja ove imotske tradicije nastaviti i dalje.

Prije 15 godina, Imotski nije imao nijednu klapu ( unatoč klapskoj tradiciji koja datira od 1967.godine kada je muška klapa “Dalmacija nastupila na 1.FDK Omiš ) kao ni susret klapa. Danas, Imotski ima 3 klapska okupljanja godišnje, 2 ženske klape i klapsku sekciju u imotskoj Glazbenoj školi “Dr.fra Ivan Glibotić”.

U petak, s ponosom će se proslaviti 15 godina ove imotske klapske svečanosti ali i punih pola stoljeća od prvog izvođenja neslužbene klapske “himne” – “Dalmatino, povišću pritrujena”, velikog Ljube Stipišića Delmate. U čast svim tim velikim jubilejima, ovu će godinu imotsku klapsku pozornicu posjetiti velika i uspješna klapska imena:

Velikani klapske pjesme – klapa Ošjak Iz Vela Luke i klapa Sinj, predvođena bardom klapske pjesme, maestrom Mojimirom Čačijom – aktualnim umjetničkim direktorom FDK Omiš

Ženska klapa Mirabella CZK Omiš – ovogodišnje pobjednice FDK Omiš, prema glasovima publike

Muška klapa Kaše iz Dubrovnika, jedna od najboljih i najuspješnijih hrvatskih klapa, već treći put u Imotskom, donose izvrsne izvedbe i obrade narodnih i autorskih pjesama svog voditelja i poznatog skladatelja, Vicka Dragojevića.

No, Susret klapa prvenstveno je okupljanje i dugogodišnjih klapskih prijatelja i kolega koji su zajedno klapski ,,rasli” i podupirali se na svom klapskom putu. U pozornicu imotskog Susreta klapa, neizostavno i očekivano, dolaze izvrsne domaće klapske snage iza kojih su brojni nastupi i nagrade na festivalima klapske pjesme, snimljeni albumi i videa – klape Sv.Mihovil iz Prološca, klapa Bratovština iz Sovića/Gorice i mlada imotska ženska klapa Galluna koja ispred sebe ima blistavu klapsku budućnost, a svojim nastupima osvaja srca stručnog žirija i publike.Iako geografski ne gravitiraju Imotskom, uvijek prisutni na imotskim klapskim okupljanjima su i pjevači uspješne i poznate klape Pasika iz Kostanja, čuvari izvorne klapske baštine i klapa u čijem se izričaju može čuti duh stare, autentične Dalmacije.

Domaćini ovog Susreta, imotska ženska klapa Neviste srdačno vas poziva da svojim dolaskom uveličate ovo veliko klapsko slavlje u srcu Imotskog.

~~~~~

Susret se održava 22.9., u 20 sati u Gradskoj kino dvorani. Ulaz je slobodan.

~~~~~

FOTOGALERIJA SA PROŠLOGODIŠNJE SMOTRE