Poštovane klapašice i klapaši, svi ljubitelji klapske pisme …..

24.Ožujak.2020.

Poštovane klapašice i klapaši, svi ljubitelji klapske pisme i prijatelji Omiša,

ožujak i travanj nama u Festivalu tradicionalno su rezervirani za audicije koje provodimo diljem Hrvatske, od Dubrovnika do Zagreba, te u susjednoj Bosni i Hercegovini. U tom se razdoblju s veseljem susrećemo s brojnim dragim klapskim prijateljima, pjevačicama, pjevačima i voditeljima klapa s kojima razmjenjujemo informacije i dogovaramo nastupe na omiškom Festivalu.

Početkom ove godine s jednakim veseljem i entuzijazmom krenuli smo u pripreme za 54. FDK Omiš 2020. Imali smo u planu ovog ljeta niz zanimljivih koncerata među kojima su 20. Obljetnica Večeri debitanata u Bolu na Braču i autorska Večer maestra Rajmira Kraljevića. Planirali smo neke važne novosti u natjecanjima, Večer dječjih klapa i dolazak Večeri mješovitih klapa u Omiš, te još niz drugih manjih novina. Obradovao nas je veliki broj prijavljenih klapa za natjecanje na ovogodišnjem Festivalu. I kad smo već složili kompletan raspored audicija, te ga namjeravali javno objaviti događaji koji su uslijedili prisilili su nas da planove mijenjamo i prilagođavamo novoj situaciji u kojoj smo se svi našli. Najprije smo odustali od klasičnih audicija i umjesto njih željeli zamoliti klape da nam iznimno ove godine i u nešto dužem roku nego je uobičajeno, elektronskom poštom dostave snimke svojih izvedbi kako bismo odabrali sudionike ovogodišnjeg Festivala. Zatim je uslijedila zabrana okupljanja u skupinama većim od pet osoba i obavezan razmak od jednog metra među osobama (a mi baš ukinuli Večer izvornih napjeva u kojoj pjeva do pet članova klape i dinamičke mikrofone na kojima svaki pjevačima svoj mikrofon😊). Šalu na stranu, ova ograničenja kao i potpuna zabrana socijalizacije izvan okvira vlastitih domova koja nam je određena posljednjih dana jasno nam ukazuju da klape trenutno nemaju nikakvu mogućnost da se pripreme, o kvalitetnoj pripremi da i ne govorimo, za bilo kakvu vrstu audicije za ovogodišnji Festival.

Usprkos svemu nas u Festivalu nije napustila nada te još uvijek vjerujemo da će se 54. FDK Omiš ove godine ipak u nekom obliku i u nekom terminu održati. Kada i kako ovog trenutka ne možemo procijeniti, jer to ne ovisi samo o nama. O tome ćemo vas izvještavati kako se okolnosti u Hrvatskoj budu mijenjale.

Dragi klapski prijatelji u Hrvatskoj i izvan nje, u ovim vremenima koja su pred nama upućujemo vam izraze podrške. Posebna podrška našim klapašicama i klapašima u Zagrebu i njegovoj okolici koje je ovih dana zadesila još jedna nevolja. Nadamo se da ste svi dobro? Omiš i Dalmacija su uz vas.

Mi glazbenici znamo da korona u notnom crtovlju znači stanku odnosno zadršku. Često nakon nje slijedi glazbeni vrhunac. Shvatimo ovu „stanku“ u kojoj se svi sada nalazimo upravo tako i radujmo se pjesmi koja će ponovno krenut po kaletama i zajedničkim zorama ispod stare žižule. Do tada, pjevušite svoje klapske dionice na uho svojoj najmilijima, jer tako je naša klapska pisma i nastala.

Uz Božji blagoslov čuvajte se svi skupa, čuvajte svoje najmilije i…

Ostanite doma!

Festival dalmatinskih klapa Omiš