Adio, meštre – odlazak još jednog doajena klapske pisme

27.Studeni.2021.

Odlaze malo, pomalo, nažalost, doajeni klapske pisme. Ante Barbača, legendarni bariton klape “Šibenik”, preminuo je u petak ujutro u 80. godini života. Godine i godine rada s klapskom pjesmom i s klapama, godine i godine obrađivanja napjeva, pa i skladanja, godine i godine pjevanja, „slaganje terce“, ostavio nam je ova legenda, ovaj vrsni bariton u naslijeđe.

Ante Barbača razvijao se od pjevača u spontanim klapama, crkvenim zborovima, u KUD-u „Kolo“, do voditelja i pjevača klape „Šibenik“. Glazbeno djelovanje počinje kao školarac koji od „slušača sa strane“, potom „pomagača“ u klapi, isključivo po sluhu, preko raznovrsnih glazbenih iskustava ne samo u svom gradu već i izvan granica svoje zemlje, postaje članom i vodite­ljem jednog od vrhunskih klapskih sastava. Njegov život obilježila je šibenska pje­sma, život topao, nostalgičan, jedan život predan lju­bavi prema pjesmi, ljubavi za glazbu.

Barbača je duhom i tijelom utkan u šibenske pjevačke družine – klape, kako bi ih nerijetko nazivao,  u prostore njihova druženja i zajedničkog pjeva­nja. To je priznanje jednom vremenu kada je pjevača i klapa, kao i kita na gostionicama (znak da se tu toči vino), bilo na svakom koraku. Pjevalo se puno, pjevalo se skladno, uživalo, pjevači su se nalazili spontano, članovi su se mijenjali, prema prilikama tko je mogao doći, ali nalazili su se redovito i na određenim mjestima. Znalo se za dobre pjevače i za dobre klape, a kontinuitet klapskog pjevanja bilo je osnovno obilježje grada Šibenika od davnina. Upravo iz takvih neformalnih skupina koje su živjele u Dalmaciji, pa tako i u Šibeniku, razvit će se cijeli klapski pokret, prepoznat na širokim prostorima kao poseban fenomen vokalnog, višeglasnog, a cappella pjevanja. Pa tako i klapa „Šibenik“ s kojom je Ante kao pjevač i voditelj bio trostruki dvostruki pobjednik omiškog festivala. S klapom je, dakle, bio apsolutni pobjednik 1977., 1978. i 1982. godine i osvojio ukupno trinaest odličja.

Ante je bio zainteresirani istraživač koji je nastojao proniknuti u podrijetlo napjeva, pjesama, oblika i stila, donio je vrijedan broj zapisa iz prošlih vremena. Sve se to nalazi u Antinoj knjizi „Dota od nota“, tiskanoj 2019. godine, kojom mogu biti ponosni grad Šibenik i njegovi stanovnici. Ovom vrijednom knjigom  Barbača je oživio jedan čitav spontani glazbeni svijet šibenske sredine, šibenske prošlosti i sadaš­njosti.

Maestro, hvala Ti na svemu što si učinio za klapski svijet i počivao u miru!
Direkcija Festivala dalmatinskih klapa Omiš

(Djelomično korišten tekst dr.sc. Vedrane Milin-Ćurin u ediciji Bašćinski glasi/recenzije – 2019.)