Grad Zagreb Gradu Omišu po dvadeseti put

19.Srpanj.2015.

Pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba, po dvadeseti jubilarni put u Omišu je na trgu sv. Mihovila održan Tradicionalni koncert Grad Zagreb Gradu Omišu. Još jednom je prepuna čakavska pjaca u Omišu odjekivala kajkavskim popijevkama, darom grada Zagreba središtu dalmatinske klapske pjesme, koji se tradicionalno svake jeseni uzvraća nastupom ponajboljih klapa, nagrađenih na festivalskoj pozornici pod Mirabellom, u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

49-fdk-gzgo-svi

U zatišju pred velika finala 49. festivala dalmatinskih klapa slijedećeg vikenda u Omišu tradicionalne govore održali su predsjednik Skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor i gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić, a onda su se uz Tamburaški orkestar HRT pod ravnanjem Siniše Leopolda na festivalskoj pozornici izredala kajkavska imena od formata – Barbara Suhodolčan, Radek Brodarec, sastav Groovy Acappella, maestralna Ivana Kindl i Marjan Krajna na harmonici.

Naravno, prisjetili smo se i prošle godine preminulog našeg dragog Štefa, Stjepana Mihaljinca, skladatelja, aranžera, dirigenta, pijanista i umjetničkog ravnatelja manifestacije Grad Zagreb Gradu Omišu i jednog od utemeljitelja i dugogodišnjeg ravnatelja festivala Kajkavskih popevki u Krapini. Ne bi smjeli zaobići niti barda kajkavske popevke Radeka Brodareca, stalno prisutnog ovdje u Omišu, koji je pjevao i na prvom festivalu Kajkavskih popevki u Krapini. Pedeset godina pjevačke karijere. Impozantno. Jednako ga voli publika u Krapini i ovdje u Omišu.

49-fdk-gzgo-radekb

Na kraju su Trgom sv. Mihovila pred prepunim gledateljstvom, za razliku od prethodnih puta, svih sudionici zapjevali jedan naš stari dalmatinski napjev.

Gledateljstvo je kroz program vodila Ljiljana Vinković.

Sve izvedbe je pratio TAMBURAŠKI ORKESTAR HRVATSKE RADIOTELEVIZIJE
Dirigent SINIŠA LEOPOLD
Program pripremio: SINIŠA LEOPOLD