Gusari s Neretve

01.Lipanj.2013.

Prvi osvajači nagrada na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu

U drugoj polovici 60-ih godina prošlog stoljeća u Opuzenu je djelovao vokalni oktet kojeg je uvježbavao i glazbeno vodio maestro Mladen Montana. Na repertoaru tadašnjeg opuzenskog okteta bile su skladbe klasične literature, dalmatinske skladbe, meksikanske pjesme te popularni domaći i inozemni šlageri. Tek nakon što je stigla obavijest o začeću prvog festivala dalmatinskih klapa u Omišu 1967. godine u Opuzenu se osniva klapa Gusari s Neretve …… i gle čuda dolaze u Omiš, iz autobusa bacaju brodsko sidro i svojim nastupom na prvom festivalu postaju prvi apsolutni pobjednici. Uz napomenu da su prvu nagradu žirija podijelili s klapom “Marjan” iz Splita. Nastupili su u sekstetu.

Već na drugom festivalu 1968 godine Gusari su također nastupili, ali samo u večeri novih skladbi jer je to bio početak ove pjevačke discipline. Pjevali su dvije skladbe Kaleto moja Tome Bebića i Serenada Tonča Papića i Stjepana Benzona s kojom su osvojili prvu nagradu žirija. I već nakon tih uspjeha Gusarima je pripala čast da zajedno s klapama Trogir, DC i Jedinstvo iz Splita snime zajednički festivalski singl. Odmah potom a u izdanju Jugotona Gusari su snimili i drugi vlastitu singl ploču. U međuvremenu nastajala su i druga snimljena zdanja, radio emisije pod uredništvom Ive Belamarića i cjelovečernja TV emisija. Radi ovakog polučenog uspjeha mislim da je potrebno ispisati njihova imena u znak zahvalnosti: Ivo Ključe – Cigić, 1. tenor, Velimir Vuletić, 2. tenor, Nikola Ključe – Dobro, bariton, Neven Ereš – Neno, bariton, Ante Grossi – Bambe, bas i Dalibor Ereš – Dale, bas.

Već od trećeg festivala dolazi do jasnijeg i značajnijeg izdvajanja nekolicine klapa po pjevačkoj kvaliteti jer je počeo plemenitiji i profesionalniji rad kod tih klapa, a zasluge pripadaju vrsnim glazbenim voditeljima i dirigentima iz HNK Split, a za Gusare to je značilo lagani pad i postupni rastanak jer se nisu znali nositi s nadolazećim vremenom.

Tekst:prof. Živko Ključe

gusari-s-neretve