Jakša Fiamengo, dobitnik Porina za životno djelo

24.Ožujak.2018.

Kada je bard komiškog, dalmatinskog i hrvatskog pjesništva Jakša Fiamengo primljen za redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i kada je iste godine dobio nagradu za životno djelo, njegovog lista “Slobodna Dalmacija”, između ostalog je rekao:Nagrada nije kraj, nema kraja, nego zapravo poticaj za neke nove tekstove, susrete, događaje u ovom podneblju koje je za svih nas dar s najvišeg neba….

Festival dalmatinskih klapa s velikom radošću i zadovoljstvom želi podijeliti
vijest da je član Festivalskog vijeća i dugogodišnji prijatelj "Omiša" dobio
Porina za životno djelo.


Jakša Fiamengo jednom je riječju “Čovik od riči”, kako nosi naslov dokumentarni film snimljen o njemu 2007. godine, najplodniji je poeta doctus i poeta laureatus Festivala dalmatinskih klapa. Komižanin i Splićanin s klapskom adresom u Omišu već tri i pol desetljeća, pohodi i riječju slavi ovaj “najklapskiji” i “najbaštinskiji” Festival kao novinar, reporter, kroničar, ljetopisac, esejist. Ujedno je i najtrofejniji autor stihova koji su vrednovani kao kolektivno blago, nematerijalna baština koju citiraju i pjevaju ne samo Dalmatinci, ne samo Hrvati, već svi koji razumiju i znaju ovaj naš jezik ili su ga upravo zahvaljujući njegovim stihovima bolje upoznali i zavoljeli” – tako o Jakši u monografiji   “Festival dalmatinskih klapa Omiš 1967.-2016.” započinje autorica Herci Ganza.

..::..
Jakša Fiamengo kao autor stihova na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu prisutan je od 1981. godine. Do sada mu je uglazbljeno peko 50 tekstova od kojih su 13 dobitnici nagrade za najbolje stihove.
..::..

A na našim stranicama možete pogledati neke od članaka:

–  Umjesto čestitke

Klapa je krug, a središte mu je u Omišu

Jakša Fiamengo

Akademik Jakša Fiamengo

–  Autorski dvojac: Jakša i Krešo ili Krešo i Jakša