Jezik ditinjstva

01.Ožujak.2015.

Da je klapska pjesma jedan od najizrazitijih arhetipa podneblja svjedoči i Ivica Kaleb, vrstan glazbenik, klapski voditelj, glazbeni pedagog, melograf, obrađivač, skladatelj i klapski pjevač iz Ploča na delti Neretve, neumoran u svom dugom klapskom poslanstvu. Zbirkom vlastitih obrada napjeva iz baštine te novouglazbljenih autorskih skladbi na narodne stihove i one recentne Vojislava Matage i drugih pjesnika a sve iz zavičajnog sliva Neretve fdk-ikalebkojemu i sam rođenjem, životom i radom pripada, Kaleb je složio repertoar svojih glazbenih zanimanja i vrsnoće obrada.Tako govori pisac i pjesnik, novinar i urednik, akademik Jakša Fiamengo u predgovoru najnovijeg Kalebova uradka pod nazivom “Jezik ditinjstva” koji je u nakladi “Založbe Kralja Tomislava” iz Čapljine ugledao svjetlo dana krajem protekle godine, kada je i promoviran u Čapljini i u Dubrovniku, a pored autora predstavljali su je akademik Jakša Fiamengo, maestro Duško Tambača i maestro don Dragan Filipović.

O ovom zaista vrijednom djelu rekli su:

Akademik Jakša Fiamengo: ” …. autorski pečat Kaleb iskazuje jakim vokalima s puno emocija, žestine pa i agresivosti ali još uvijek u nešto slobodnije organiziranim okvirima tradicijskog pjeva. Autor se ističe i pri obradi pjesama koje imaju osobitih elemenata susjedne Zapadne Hercegovine, a rezultat su suradnje sa mnogim tamošnjim klapama, koje poštuju dalmatinsku pjesmu, izvornu, novoskladanu ili u obradi, te se povremeno pojavljuju na festivalima u Omišu“.

Dr.sc. Nikola Buble: “…. Ivica Kaleb ističe se, što nije nevažno, i kao klapski pjevač. Najposlije on je i melograf i obrađivač klapskih napjeva. Kao umjetnički voditelj klapa objavio je više diskografskih izdanja. Zasigurno da je zapisivanju i obrađivanju napjeva svoga užeg zavičaja prišao iz sasvim praktičkih razloga. To znači prikupiti klapski repertoar, obraditi ga za “svoju” klapu te ga prezentirati na Omiškom festivalu sa ciljem da se što više svidi festivalskom žiriju i publici. U tim svojim radnjama Ivica Kaleb je, nehotice, utjecao na kulturnu razinu pojedinaca i sredine iz koje je potekao i u kojoj djeluje“.

Dr.sc. Joško Ćaleta: “…. obrade izvornih napjeva i novouglazbljenih skladbi Jezik ditinjstva Ivice Kaleba notna je zbirka koja predstavlja obrade izvornih i klapskih napjeva i novouglazbljenih klapskih skladbi iz bogate glazbene prakse eminentnog člana klapskog pokreta. Ivica Kaleb, klapski pjevač, voditelj, melograf, obradivač i aranžer, istaknuta je klapska figura područja doline Neretve (hrvatskog i hercegovačkog dijela) i Makarskog primorja. Sakupljač je klapskih i tradicijskih napjeva, kompozitor novih klapskih glazbenih djela koje s velikim uspjehom izvode njegove klape. Usporedba i isticanje posebnosti kod tradicijskih načina pjevanja, karakterističnog timbra, repertoara i načina izvođenja pojedinog područja na kojima klape danas djeluju, nisu jedini parametri po kojima se prepoznaju specifične karakteristike odredenih područja. U klapskom slučaju, stil i regionalne osobnosti pojedinih područja oblikuju i određuju najistaknutiji klapski autori (skladatelji i obrađivači), kao i izvođačka vs. izdavačka aktivnost pojedinih klapa“.don Dragan Filipović, prof.:” …. zato neka je hvala Bogu na toj tajni ljudskoga glasa koji oduvijek zvoni među ljudima. Kao što u školjci šume duboke morske struje, tako se u ljudskom glasu-pjevu izražava duboka tajna ljudskoga bića. I listajući pjesmaricu, knjigu, dokument – Jezik ditinjstva – sve je ovo u njem oživjelo. Zapjevajte i zagrlite se kao što svaka rijeka grli i ljubi svoje obale, priča o prošlosti i ukazuje na budućnost, baš kao i knjiga skladbi Jezik ditinjstva“.