Kažimir Hraste

07.Ožujak.2015.

Kažimir Hraste, rođen je 1952. godine, u Supetru na Braču. Nakon Škole primijenjenih umjetnosti u Splitu, upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomira 1978. godine na Odjelu za kiparstvo, kod prof. Valerija Michelija. 1980. godine zapošljava se na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja u Splitu. Istovremeno, završava poslijediplomski studij iz kiparstva na Akademiji za likovno umjetnost u Ljubljani, kod prof. Drage Tršara, te stiče naziv specijalista.

Jedan je od osnivača Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, dekan Umjetničke akademije u osnivanju te prodekan za nastavu Likovnog odjela u dva mandata. Od 2001. godine je redoviti profesor u trajnom zvanju. Na Arhitektonskom fakultetu u Splitu predaje kolegije Crtanje i Arhitektonska prezentacija.

Izlagao je na više od stotinu skupnih i samostalnih izložbi. U inozemstvu, izlagao je u Albaniji (Tirana), Italiji (Gorica, Ravena, Rieti, Termoli), Austriji (Beč), Egiptu (Kairo, Aleksandrija), Francuskoj (Troyes), Njemačka (Munchen), Portugalu (Seixal), Švicarskoj (New Chastel). Radovi mu se nalaze u stalnim postavama više galerija, među ostalima u postavu Moderne galerije i Gliptoteke u Zagrebu, te u Galeriji Branka Ružića u Slavonskom Brodu.

Od 10. svibnja 2012. član suradnik Akademije HAZU – Razred za likovne umjetnosti.

Od samih početaka – petog festivala, pa do posljednjeg autor većine plakata i dugogodišnji suradnik Festivala je akademik Kažimir Hraste, neki kažu splitski, a mi ćemo reći omiški kipar. On je nizom je svojih originalnih plakata temeljenih na bogatoj povijesti i baštini ostavio traga. Njegovi plakati sadržavaju sve blago Dalmacije; ima tu i bova, tiramola, kolona, električnih žica u obličju notnog crtovlja, ribarskih brodica i ptičjih kučica, majica na rige, omiške velike plaže; bilo je tu svega s mirisom konoba, ribe i vina, Omiša i Dalmacije. I tko zna čega još sve neće bit …..