Klapa Dišpet proslavila dvadeseti rođendan!

02.Prosinac.2018.

U prepunoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu, u subotu 1. prosinca, klapa Dišpet svečanim je koncertom obilježila 20. obljetnicu postojanja. Ova ženska klapa koja iza sebe ima čak pet samostalnih albuma, jednu zbirku nota te brojna međunarodna i domaća priznanja, od 1998. godine djeluje u Zagrebu pod umjetničkim vodstvom Jurice Boškovića, a kasnije drugih brojnih umjetničkih suradnika s kojima stvara specifičan jaki folklorni zvuk.

Tijekom godina je preko 30 djevojaka sudjelovalo u radu klape koje su uvelike obilježile izmjene vodećeg glasa. “Dišpetože” su za ovu prigodu uspjele okupiti gotovo sve bivše članice pa je klapa tako zapjevala u čak tri postave – s prvim sopranom Majom Skejić, dugogodišnjom sopranisticom Vlatkom Ljuban i u aktualnoj postavi načelu s Lovorkom Sršen – sve redom Neretvankama. U emocijama nabijenim nastupima djevojke su otpjevale specifičan repertoar koji je obilježio njihove dane provedene u klapi, a koji je i vjernu klapsku publiku koja se okupila s brojnih strana podsjetio na neko drugo vrijeme. Pjesmama i izmjenom ansambala izvrsno su dočarale svoj put i podijelile s publikom bogatstvo glazbe i prijateljstva koje traje već 20 godina.

Kroz pažljivo promišljenu svečanu glazbenu retrospektivu, Dišpet je posebno zahvalio suradnicima koji su obilježili rad klape – prvenstveno Jošku Ćaleti, a zatim Marku Rogošiću, Vedranu Bonačiću, s ponosom sjećajući se na suradnju s velikanima  Dinkom Fijom, Ljubom Stipišićem Delmatom i drugima.

Na pozornici su im se u pjesmi i slavlju pridružili dragi gosti – mješoviti studentski zbor Concordia discors s Filozofskog fakulteta koji je u zborskom ruhu otpjevao pjesme pisane za Dišpet te pučki pivači KUU Fortuna iz Ražanca koji su publici ponudili izvorne napjeve svog kraja koje su našle put do Dišpeta – pa je tako čak preko stotinu izvođača proslavilo ovaj jubilej  i bogatu ostavštinu ove radišne klape.

Još o klapi Dišpet pročitajte ovdje!

Ovom prigodom direkcija Festivala dalmatinskih klapa Omiš želi zahvaliti
 klapi Dišpet za sve što je učinila na promociji klapske pjesme 
i čestitati ovu zaista vrijednu obljetnicu!