Klape ispod ure – tradicija na čast i ponos Splita

22.Prosinac.2023.

Već se godinama, u početku na Silvestrovo, kasnije i na Badnjak, klape okupe na splitskoj Pjaci, točnije Ispod ure i poklone klapsku pismu građanima Splita, svima koji bi se zatekli tu s namjerom ili u prolazu. Okupljanje počinje obično oko podneva, a otpjeva se niz tradicionalnih i božićnih pjesama. Bude tu“klapaša” svih generacija i iz raznih klapa, a rasporede se po dionicama. Zaista ih je predivno čuti, a u klapskoj pismi svaki put uživaju i Splićani i njihovi gosti.

i kad se progurate kroz gužvu zaista imate u čemu uživati. I nema tko ne zastane poslušati barem jednu-dvi pisme, snimiti koji kadar jer je zaista sve posebno, od ambijenta do melodije… Od izvornih klapskih, preko božićnih pisama, pa do “U boj, u boj” – svega je na klapskom repertoaru Ispod ure – znaju reći posjetitelji i hodočasnici ove zaista zanimljive spontane manifestacije s dugom tradicijom.

Naslov i dijelovi teksta korišteni sa portala Dalmacija Danas

A da i nije baš sve spontano začeto reći će nam Ante Ćićo Ganza dugogodišnji splitski turistički djelatnik, u tadašnje vrijeme tajnik Turističke zajednice općine Split:

Na inicijativu maestra Ljube Stipišića, a uz moju pomoć, te smo 1983. godine organizirali manifestaciju pod nazivom Delmatske svečanosti. Cilj nam je bio na više punktova našim sugrađanima i gostima pokazati bogatstvo dalmatinskog folklora, tradicije pučkog i klapskog pjevanja. Angažirali smo kulturno umjetnička društva, folklorne skupine, pjevačka društva, zborove i klape. Znalo se tu naći i više od tisuću izvođača raspoređenih na različitim mjestima u gradu. Slijedeće 1984. godine na Silvestrovo upriličili smo koncert renomiranog Gradskog zbora Brodosplit ispred stare vijećnice na Pjaci kojim je ravnao prof. Josip Veršić. Naravno da je koncert izazvao veliko zanimanje građana. Nakon službenog dijela koncerta i klapski i zborski pjevači ostajali bi na okupu i nastavili pjevati za dušu i gušt mimo standardnog programa. Turistička zajednica je motivirala lokalne ugostitelje koji su se vrlo rado odazvali i počastili pjevače. Delmatske večeri i tradicionalni koncert zbora Brodosplit održavao se do početka devedesetih, kada je zbog prijetnje nadolazećeg rata prekinut. Međutim ono što je važno o(p)stala je želja i potreba klapskih pjevača da se i dalje spontano nalaze i nastave pjevati na Silvestrovo. Kasnije su se pjevači preselili Ispod ure blizu Bobisovog kafića. Manje prostora, vrlo akustično, s više klapskog ugođaja za pjevače i sve prisutne… i, može se reći, rođena je tradicija koja traje i danas, a uspostavom nove države Hrvatske ovo se spontano okupljanje počelo odvijati i tjedan ranije na Badnjak.
.::..
Nije na odmet spomenuti i to da je gore navedni dvojac (Delmata i Ćićo) uz pomoć gosp. Mate Barića koji je kao bivši klapaš bio koordinator klapa, inicirao i organizirao Susret klapa za Dan grada (nekoć 26. listopada) koji je danas popularan i održava se u čast patrona grada Splita upravo za vrijeme svetkovine Sudamje u svibnju.
.::..
Dvije uistinu zanimljive klapske tradicije koje su se protegle kroz dvije države, dva stoljeća, dva milenija,…
.::..

Klape ispod ure
Fotografija: Ante Poljak (s osobnog facebook profila iz albuma “Badnjak pod Urom 2016.”)