Klape unatoč svemu pjevaju i vježbaju

03.Svibanj.2020.

Klape pjevaju stalno …. pjevalo se i tijekom Domovinskog rata, pjevalo se vjerovatno i za prošlih ratova. Pjeva se naravno i posvemašno u miru. I u situacijama kakva je trenutno kod nas u Dalmaciji, Lijepoj našoj, Urbi et orbi – pjeva se! To je posebno važno.

Klapa Trogir

Kad se već okupljati nismo mogli kao što se vidi našli smo načina da se skupimo, pa makar sve skupa i djelovalo surogatom – započinje novinar, skladatelj, karikaturist i član klape Trogir Igor Brešan i nastavlja srećom u nesreći postoje ove lude virtualne komunikacije, načini da klapa ne zamre i s njom pisma. Grijehota bi bila da se to dogodilo baš u Trogiru, UNESCO-ovom gradu, čiju je spomeničku baštinu UNESCO-ovom pjesmom isfrižala najtrofejnija, najstarija i većini najbolja dalmatinska klapa – Klapa Trogir.

Više pogledajte ovdje!

Klapa Luše

Članice klape Luše iz Splita snimile su obradu pjesme ‘Dvije duše‘ te se na taj način pridružile brojnim glazbenicima u svijetu, složnim u ideji da ostati doma ne znači prestati stvarati.

Vokalnu obradu poznatog hita splitskog autora Zlatana Stipišića Gibonnija napravio je voditelj klape Marko Šimić, a osam djevojaka je svoje glasove snimalo mobitelima kod svojih kuća, nakon čega je voditelj snimku naknadno miksao.

Više pogledajte ovdje!

Klapa Vinčace

Četverostruki pobjednici Festivala dalmatinskih klapa u Omišu novljanska klapa Vinčace nakon stanke više od mjesec dana nisu, kako kažu, mogli izdržati i odlučili su poštivajući preporuke Stožera održavati probe.

Više pogledajte ovdje!