Klapsko pjevanje na listi UNESCO-a

01.Lipanj.2013.

KLAPSKO PJEVANJE UVRŠETNO NA LISTU UNESCO-a
Na sedmom sastanku Međuvladinog odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu, koji se održava u Parizu od 3. do 7. prosinca, posebno stručno tijelo podnijelo je prijedlog da se klapsko pjevanje upiše na Reprezen- tativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Taj je prijedlog jednoglasno prihvaćen 5. prosinca 2012. godine, čemu je prisustvovalo hrvatsko izaslanstvo u sastavu predstavnika Ministarstva kulture, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i Stalnog predstavništva RH.
Nakon donesene odluke hrvatsko izaslanstvo zahvalilo je Međuvladinom odboru što je prepoznalo klapsko pjevanje kao iznimnu baštinu svijeta. U slavljeničkom duhu, naše je izaslanstvo priredilo iznenađenje predstavnicima više od 650 zemalja članica Konvencije pustivši kratki program klapskih pjesama koji je pripremilo Ministarstvo kulture. Do kraja će se dana u UNESCO-u nastaviti prigodni i spontani program klapskog pjevanja, u čast ovom priznanju.
Ovom odlukom Međuvladinog odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu, Republika Hrvatska na svjetske je popise nematerijalne kulturne baštine dodala još jedno nematerijalno kulturno dobro te tako dosegla broj od 12 dobara upisanih na UNESCO-v reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.