Klapska pjesma u dijaspori – mješovita klapa Kartolina

25.Prosinac.2020.

Kartoline – poštanske razglednice, su ne tako davno, bile jedan od osnovnih načina veze i komunikacije i prenosile su tople pozdrave i dobre želje, uz prekrasne slike i motive. Mnoge kartoline su prava mala umjetnička djela, koja se rado čuvaju i iznova gledaju i čitaju. Članovi klape Kartolina pronose motive Dalmacije i Hrvatske kroz klapsku pjesmu , gdje god ima ljudi koji je vole i koji je žele čuti, a posebno na području Kanade i Amerike u okolici Windsor-a.
mjesovita_kartolina_01

Klapa je organizator prvog klapskog koncerta u Windsoru 2015. godine u umjetničkoj galeriji Windsor, a koji je postao redoviti godišnji događaj. Na koncertima zanimljivih naslova osim klape Kartolina nastupaju i gosti. Tako su i 2018. u svom trećem izdanju ugostili i mušku klapu Krunik iz Kučina.Ne treba zanemariti važnost u radu, odgoju i obrazovanju djece, a posebno u dijaspori. Da ne zaborave svoje korijene, domovinu svojih roditelja. Tako su vrijedni članovi klape utemeljili i dječju klapu Fritule  koja je nastupila na 53. Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. Pa kad već postoji mješovita i ženska klapa, zašto ne i muška? Ove godine osnovana je i muška klapa Berekin koja za sada intenzivno radi i uvježbava se.

Na ovogodišnjem virtualnom koncertu klapa iz iseljeništva klapa Kartolina otpjevala je pjesmu “Aleluja” autora Leonarda Cohena u obradi Višnje Tijardović (na engleskom i na hrvatskom jeziku). Slijedeće godine, ako prilike dozvole, planiraju u Kanadi upriličiti koncerte i kao goste pozvati žensku klapu Orca iz Splita i ravnatelja omiškog festivala prof. Miju Stanića.

Više o klapi Kartolina pogledajte ovdje!


FOTOGALERIJA