Korizmeni koncerti klapa i pučkih pjevača u Zagrebu

15.Travanj.2019.

Crkveno pjevanje u Dalmaciji najaktivnije je u korizmeno vrijeme, a vrhunac svih tih napjeva dogodi se u Velikom tjednu ili kako se zna reći Veloj šetimani. U životu vjernika to je vrijeme pokore, kad se kršćanin pokušava istinski identificirati s Isusovim mučeništvom. Posebno su se u Dalmaciji razvili i održali brojni oblici štovanja njegove pasije.

U sklopu ovogodišnje Pasionske baštine od 6. do 17. travnja 2019. pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba, zagrebačke i dalmatinske klape, solisti i pučki pjevači slaveći i štujući  muku Isusovu održali su tri koncerta.

Sedmi korizmeno-glagoljaški koncert Zagrebačkih klapa pod nazivom Svitla noć na kojem su nastupile zagrebačke muške klape Sagena, Grdelin, Petrada i Bošket, zatim muška klapa Pasika iz Kostanja, a kao gosti solisti Roko Radovan, Nikola Martinić Pipica i Ivan Šćepanović. Koncert se u prepunoj lađi crkve sv. Antuna Padovanskog održao u petak 12. travnja. Organizacija koncerta Davor Capković i  dr. Joško Ćaleta.

..::..

..::..

– Koncert pod nazivom Ah, moj križu, gorka željo u oblikovanju dr. Joška Ćalete i mr.sc. Jure Šaban-Stanića održao se također u petak 12. travnja u crkvi sv. Katarine. Na koncertu nastupili su muški pučki pjevački sastav župe Sv. Jure – Žeževica, mješoviti pjevački zbor iz župe Zadvarje – (ženska klapa Kostela i muška klapa Duare), te pučki pivači Župe Uznesenja BDM – Blato na Cetini.

..::..

– Koncert Vokalista Salone pod nazivom “Ja sam uskrsnuće i život” održao se u Bazilici Srca Isusova u subotu 13. travnja u spomen na maestra Ljubu Stipišića Delmatu.

..::..

..::..