Maestro Dušan Šarac dobitnik Porina za životno djelo

17.Svibanj.2023.

Višegodišnji umjetnički ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa Omiš maestro Dušan Šarac ovogodišnji je dobitnik diskografske nagrade Porin za životno djelo. Kao što sami upravni odbor Porina ističe, najvrijednije priznanje hrvatske glazbene struke dodjeljuje se onim umjetnicima koji su svojim trudom, radom i uspjesima obilježili hrvatsku glazbu, koji su se upisali u povijest i onima bez čijeg autorskog rada, glasa, talenta ne možemo zamisliti glazbenu prošlost. Upravo tako i omiški je Festival nezamisliv bez brojnih maestrovih antologijskih skladbi, te njegovog sveukupnog doprinosa, ljubavi i poštovanja prema Omišu i omiškom Festivalu.

~~~~~

Sažetak i reakcije na samoj dodjeli Porina 28. travnja možete pogledati klikom dolje na statuu Porina

~~~~~

Dušan ŠaracDušan Šarac, svestran je glazbenik i glazbeni producent, umjetnički ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa u Omišu od 2008. do 2022. godine, te utemeljitelj i umjetnički ravnatelj Večeri dalmatinskih šansona u Šibeniku. Sklada od šezdesetih godina prošlog stoljeća, a njegov opus sadrži više od 800 snimljenih skladbi. One pripadaju fundusu dalmatinskih evergrina koje pjevaju sve generacije, u svim prigodama i na svim meridijanima. “Maslina je neobrana”, “Dalmacija u mom oku”, “Budi noćas mirno more” ili pak “Šijavica”, “Šibenska balada”, “Na omiškoj stini“… Njegovi brojni hitovi, bilo da su pisani za izvođače zabavne glazbe bilo za klape, toliko su ušli u uho ovdašnjeg puka i u njegov “životni repertoar” da ih se tretira kao narodnu ostavštinu, dalmatinski glazbeni abecedarij koji se u svim prigodama servira uz pršut, sir i vino.

Rodom Šibenčanin, Dušan Šarac završio je Pedagošku akademiju u Zagrebu i stekao zvanje glazbenog pedagoga. Prvi se put pojavio na “Omišu” davne 1969. godine kao voditelj slavne klape Šibenik čiji su to također bili početci. Slijede godine Šarčeve intenzivne suradnje sa svim šibenskim klapama, među kojima svakako treba spomenuti klapu Jadrija i klapu Teuta s kojima je postigao brojne uspjehe. Kao skladatelj prvi se put u Omišu predstavio sa skladbom “Iz toverne pisma zvoni” (1981.), a među 19 njegovih skladbi, koje su praizvedene na “Omišu”, nagrađene su: “Poživi nam sine” autora stihova Drage Britvića (prva nagrada publike 1982.) i “Šijavica” (prva nagrada publike 1982.), “Na omiškoj stini” (prva nagrada publike i druga nagrada žirija 1992.), “Noćas ćemo zapivati” (prva nagrada publike 1994.) i “Žižula” (druga nagrada žirija 1995.), sve ostvarene u suradnji s tekstopiscem Perom Picukarićem. Spomenutu, u jeku Domovinskog rata nastalu skladbu “Na omiškoj stini” odmah su Omišani prigrlili kao svoju svečanu pjesmu koja se izvodila u svim značajnim prigodama, pa tako i prigodom svečanog otvorenja Festivala. Ipak, u neupitnoj obostranoj ljubavi Omiša i Šarca najznačajniji je trenutak proglašenje te pjesme 2004. službenom omiškom himnom za što su Dušan Šarac i Pere Picukarić primili i godišnju Nagradu Grada Omiša. Premda se Šarac, glazbeno sazrijevajući paralelno s omiškim Festivalom, u njemu okušao u najrazličitijim ulogama – od već spomenutog voditelja klapa, skladatelja, obrađivača, člana stručnih ocjenjivačkih sudova za klape, za debitante i popularne skladbe, izbornika novih skladbi do producenta brojnih festivalskih nosača zvuka među kojima su brojni nagrađeni Porinom, posebno je ponosan što je kao mlad producent tek zaposlen u slovenskoj diskografskoj kući Suzy 1975. godine sve napravio kako bi omiški Festival prebacio u Jugoton i omogućio da klape snimaju u Zagrebu, želeći tradicijsko blago Hrvatske sačuvati u granicama Lijepe Naše.

Šarac nije samo dugogodišnji festivalski suradnik već i osvjedočen prijatelj Omiša i odavno ga, uz Šibenik, osjeća i štuje kao svoj grad. Otvorena srca, u monografiji Festivala, za Omiš je kazao: Od prvog susreta ja sam se zaljubio u Omiš i on je postao moj grad, baš kao što je to i Šibenik u kojem sam rođen i odrastao. Ja se u Omišu najbolje osjećam i uvijek se radujem dolasku među ove ljude koji su mi tijekom svih ovih godina postali prijatelji, obitelj.

Četiri desetljeća nakon sudbonosnog susreta s Omišem i “Omišem”, Šarac je jednako strastveno infišan u ovaj grad, u ovaj Festival, u klapsku pjesmu, preuzeo umjetničko kormilo Festivala 2008. godine i uspješno njime plovio petnaest godina. Obnašajući tu odgovornu ulogu u vremenu klapske ekspanzije, u vrijeme njenog priznanja kao baštinske vrijednosti čovječanstva od UNESCO-a, ali i u vrijeme njene komercijalizacije i estradizacije, Šarac je u prigodi obilježavanja pola stoljeća od osnutka Festivala dao svoje viđenje trendova na hrvatskoj klapskoj sceni: Svima je znano da ni jedna klapa nije postala poznata i uspješna ako nije prošla filter omiškog Festivala! “Omiš” je ostao to svetište klapske pjesme, to ognjište s kojeg su sve prave klape krenule, koje im je dalo temelj, stvorilo ime i kojem se mnogi vraćaju nakon što su ostvarili popularnost. Vraćaju se s ljubavlju i poštovanjem. Bez obzira na različitost njihovih nastupa i repertoara, povratkom na omišku scenu oni se preobraze i poklone onoj iskonskoj, svetoj izvornosti. Natječući se redovito u konkurenciji, svjesni da mogu ostati bez nagrade, pokazuju svoje štovanje i svoju ljubav prema omiškom Festivalu, a samim tim i prema ukupnoj tradiciji.

Omiški je Festival fenomen koji prkosi trendovima i modi te promovira neke vanvremenske vrijednosti. Ovaj su fenomen, to svakako treba istaknuti, izgradili mali, obični ljudi, omiški volonteri. Premda su davno za nama vremena kad su omiški domaćini ugošćivali klape u svojim domovima, a kompletan organizacijski tim volonterski pripremao cijele godine središnju manifestaciju svog grada, i danas je očit taj omiški altruizam, ta želja da se sudjeluje, doprinese, jedinstvena predanost zajedničkom dobru.

Omiški se Festival maestru Šarcu odužio dvjema autorskim večerima organiziranim njemu u čast u Omišu 1995. i 2006. godine kao i djelu tradicionalnog koncerta „Pismo moja hrli tamo“ održanog u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u listopadu 2022. godine. Prošle godine Festival je izdao posebno notno izdanje: Mirabella br. 5., Dušan Šarac – Libar od života, koje obuhvaća njegov skladateljski klapski opus izveden u Omišu.

~~~~~

Dragi maestro, veliko Vam hvala na svemu što ste učinili za omiški Festival i iskrene čestitke na zasluženom priznanju.

Festival dalmatinskih klapa Omiš

~~~~~

~~~~~

Dušan Šarac na FDK Omiš:

– Umjetnički ravnatelj Festivala 2008. – 2022.
– ocjenjivač m/ž klapa 1998. – 2005., 2007.
– ocjenjivač klapa debitanata 2007. i 2015.
– ocjenjivač obrade popularnih skladbi 2005. – 2007. i 2
– ocjenjivač večer izvornih napjeva 2001. – 2006.
– odabir novih skladbi 2009. – 2022.
– autorske večeri Dušana Šarca: 1995, 2006. u Omišu, te 2022. u KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu
– notna edicija: Mirabella br. 5., Dušan Šarac – Libar od života, 2022.
– dobitnik Nagrade Grada Omiša 2004.

~~~~~

Povodom završnih večeri 53. Festival dalmatinskih klapa Omiš, u emisiji “Pričam ti priču” na Facebook profilu Culsperience emitiran je razgovor s maestrom Dušanom Šarcem, tadašnjim umjetničkim voditeljem Festivala dalmatinskih klapa u Omišu.

~~~~~

~~~~~

U tekstu korišteni:

Ulomci iz monografije „Festival dalmatinskih klapa Omiš 1967. – 2016.“, autorice Herci Ganza

– Isječak iz emisije “Pričam ti priču” sa Facebook profila Culsperience, razgovor s maestrom Dušanom Šarcem.