Muška i ženska klapa “Kastav” na natjecanju zborova u Portugalu

07.Studeni.2023.

Muška i ženska klapa Kastav pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine, sudjelovat će od 9. do 13. studenog ove godine na Međunarodnom festivalu i natjecanju zborova LISBON SINGS 2023 u glavnom gradu Portugala, Lisabonu. Na ovaj Festival i Natjecanje Kastavke i Kastavci odlaze na poziv Güntera Titscha, direktora najveće međunarodne fondacije za zborsku glazbu INTERKULUTR, do kojeg je došlo zahvaljujući čitavom nizu nagrada i uspjeha ostvarenih u zemlji, ali i na brojnim inozemnim gostovanjima tijekom dugogodišnjeg djelovanja obiju kastavskih klapa. U Lisabonu će u 8 različitih natjecateljskih kategorija nastupiti ukupno 35 zborova iz 16 zemalja čitavog svijeta: Brazil, Estonija, Hrvatska, Kina, Kostarika, Latvija, Litva, Mađarska, Norveška, Njemačka, Portugal, Sjedinjene Američke Države, Slovenija, Švedska, Velika Britanija i Zimbabve. Pri tome će Muška i Ženska klapa Kastav biti jednini predstavnici Hrvatske na ovom uglednom Festivalu i Natjecanju.

~~~~~

Fotografije preuzete sa Riječkog portala (Riportal) i Novog Lista

~~~~~

Što se natjecateljskog dijela tiče, obje kastavske Klape će nastupiti u dvjema kategorijama, a predstavit će se zahtjevnim repertoarom usmjerenim k cjelovitom predstavljanju naše bogate kulturne baštine s naglaskom na vrijedno glazbeno nasljeđe te kulturno-umjetničko stvaralaštvo Hrvatske.

Žensku klapu Kastav prvi natjecateljski nastup očekuje u petak, 10. studenog u kategoriji B2 – Ženski zborovi i vokalni ansambli, i to sa sljedećim programom: Amate mi, ben mio (Luca Marenzio), Ostav’ se više mora (Boris Papandopulo) i Tamo gdje je sve po mom (Coco Mosquito), dok je drugi natjecateljski nastup u kategoriji F – Folklor na rasporedu u nedjelju, 12. studenog, a na njemu će biti izvedeni sljedeći napjevi i skladbe: Ca je more (Saša Matovina prema narodnoj iz Baške na otoku Krku), Fijolice moja (narodna iz Hrvatskog primorja u obradi Josipa Hatzea), Rod delmatski išće glase (Duško Tambača), Zaspao je mlad Ivane (dalmatinska narodna u obradi Joška Ćalete) i Rusulica (Žan Jakopač, aranžman Joško Ćaleta).

Muška klapa Kastav će natjecateljski dio otvoriti u subotu, 11. studenog u kategoriji A2 – Muški zborovi i vokalni ansambli te će tom prigodom izvesti skladbe: ‘Vo je naša zemja (Mojimir Čačija), Signore delle cime (Giuseppe De Marzi), Hodaj (Zlatan Stipišić Gibonni) i Dalmatinski šajkaš (Armin Šrabec), dok je drugi natjecateljski nastup u kategoriji F – Folklor na rasporedu u nedjelju, 12. studenog, a na njemu će Klapa izvesti repertoar usmjeren ka predstavljanju glazbene baštine Istre i Hrvatskog primorja te klasičnog klapskog repertoara: Oj, Ivane, rode moj (dalmatinska narodna u obradi Silvije Bombardellija), Loza u škripu (Rajimir Kraljević), Dalmatino, povišću pritrujena (Ljubo Stipišić Delmata), Šijavica (Dušan Šarac), Linđo (Vladimir Berdović) i Bilo vavek veselo (Ivan Matetić Ronjgov prema istarskoj narodnoj iz Šumbera).

Pored nastupa u natjecateljskoj konkurenciji, Muškoj klapi Kastav je pripala i iznimna čast nastupiti na svečanom Gala koncertu koji će se u petak, 10. studenog održati u koncertnoj dvorani AULA MAGNA Sveučilišta u Lisabonu, dok će Ženska klapa Kastav u subotu, 11. studenog održati nastup na Prijateljskom koncertu / Friendship concert u MUSEU NACIONAL DO AZULEJO.

Odlazak Muške i Ženske klape Kastav na Međunarodni festival i natjecanje zborova LISBON SINGS 2023 bit će ostvareno uz veliku financijsku potporu Grada Kastva i Primorsko-goranske županije.

~~~~~

Direkcija Festivala dalmatinskih klapa Omiš želi muškoj i ženskoj klapi Kastav uspješan nastup u Portugalu!