Ostavština Delmate i Fiamenga uskoro dostupna svima

20.Ožujak.2022.

Dva velika Splićanina, Jakša Fiamengo i Ljubo Stipišić Delmata, ovog su ljeta u srcu svoga grada dobili trajne spomene dostupne svim njihovim sugrađanima, baštinicima njihove ostavštine kojom su snažno obilježili splitski i dalmatinski identitet.

U tijeku su radovi na uređenju prostorija Knjižnice Grad u Zagrebačkoj ulici na broju 4, a čitav projekt nosi naziv „Zavičajna kuća Gradske knjižnice Marka Marulića“.

Zlatan Stipišić Gibonni rekao je kako se kao član familije osjeća beskrajno zahvalan: – Ljubin rad nije vlasništvo familije, to je za svih, svatko koga zanima moći će ovdje doći i vidjeti. Znam da bi i njemu najdraže bilo da je završio upravo ovdje, u društvu svog prijatelja iz djetinjstva, Jakše.

Vrijednu privatnu knjižnicu Jakše Fiamenga donirali su, prema njegovoj želji, njegovi nasljednici, Denis i Maja Fiamengo u listopadu 2019. godine. Zbirka je prenesena iz Fiamengove Radunice, u kojoj je živio i stvarao, u prostore knjižnice Grad i to kao privremeno rješenje.
Maja Fiamengo, nasljednica Jakše Fiamenga rekla je kako je obitelj ispunila njegovu želju te kako će na ovaj način njegova biblioteka i dalje živjeti.

Događaju su nazočili i Mijo Stanić, ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa Omiš i Mate Omazić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti Grada Splita.

Preneseno s portala “Dalmacija News