… po završenom 55. Festivalu dalmatinskih klapa …

19.Srpanj.2021.

Slijedom objave na Internet stranicama FDK Omiš i u medijima kako je klapa Vinčace postala najtrofejnija klapa u povijesti omiškog Festivala, ispričavamo se svim klapama koje su se tom rečenicom našle povrijeđene. Prije svega isprika se odnosi na naše drage prijatelje iz ženske klape Luka iz Rijeke, Neverin iz Kaštel Lukšića i mušku klapu Cambi iz Kaštel Kambelovca. Momci iz klape Vinčace upravo su se navedenim klapama pridružili na vječnoj listi klapa s čak pet osvojenih zlatnih štitova s povijesnim grbom Grada Omiša, najvrijednijim omiškim odličjem. Uz iskrene čestitke na ovogodišnjem uspjehu, isprike idu i članovima klape Vinčace iz Novog Vinodolskog ukoliko im je navedena objava prouzročila neugodnosti.

Kroz bogatu povijest omiškog Festivala podijeljeno je uistinu pregršt nagrada u raznim kategorijama. Mnoštvo je klapa i pojedinca koji su obilježili rad Festivala i dali veliki doprinos njegovom današnjem značenju u hrvatskoj kulturi. Sve njih smatramo dragim prijateljima i dijelom naše velike, zajedničke klapske obitelji. To smo dokazali u bezbroj prigoda, od dodjele niza posebnih priznanja i plaketa, autorskih večeri, posebnih notnih edicija, monografija, sve do Festivalskog muzeja i glazbeno-dokumentarnog serijala „Od konobe do svjetske kulturne baštine“ u suradnji s HRT-om. Istim putem planiramo nastaviti i u budućnosti.

Koristim ovu priliku zahvaliti svim suradnicima, pokroviteljima, sponzorima, medijima i svima koji su na bilo koji način pridonijeli uspješnoj realizaciji jubilarnog 55. FDK Omiš 2021. Velika hvala i svim klapama sudionicama ovogodišnjeg Festivala koje su usprkos svim epidemiološkim teškoćama pokazale vrhunsku kvalitetu pjevanja i vjernost omiškim pjacama.

Drago nam je da je naš zajednički Festival tako dobro medijski praćen i da se prati svaki „korak“ koji napravimo. Kao Institucija nemjerljivog značaja za očuvanje i razvoj klapske pjesme i dalje ćemo biti otvoreni za sve kritike, ali i suradnju, sve u svrhu očuvanja i napretka klapske pjesme, naše zajedničke baštine i našeg hrvatskog identiteta.

Ravnatelj FDK Omiš

Mijo Stanić, prof.