Popularne skladbe na Festivalu dalmatinskih klapa

17.Svibanj.2016.

Kako bi odgovorio brojnim zahtjevima i ukusima današnje publike koja se sve više okreće sastavima koji, osim a capella pjevanja, donose novi klapski izričaj festivalskih šlagera kao jednog od najzastupljenijih i najpopularnijih slojeva u dalmatinskoj folklornoj urbanoj pjesmi, Festival dalmatinskih klapa ustanovio je 2005. godine Večer popularnih skladbi.

Time je dat legitiman prostor klapama da se i ovdje okušaju, te pokažu što znaju. I klape se doista žele okušati – večer je zaživjela.

Prva večer održana je u Jelsi na otoku Hvaru, 2006. godine u Blatu (Korčula), 2007., 2008. i 2009. u Vodicama, da bi se vratila u Blato 2010. godine gdje se održava i danas, ove godine po dvanaesti put.

blato-header

 

Ove godine uvedena je novina. Direkcija Festivala, kako bi dala na važnostii kvaliteti Večeri popularnioh skladbi raspisala Natječaj za nove obrade. Na natječaj prispjelo je dosta uradaka, a direkcija je odabrala njih 10.

Evo i nekih brojčanih pokazatelja u proteklih jedanaest godina održavanja ove večeri:

– Ukupno je izvedeno 190 različitih skladbi, neke i više puta, pa se taj broj penje na 256

– Najizvođenija skladba je “Kad mi dođeš ti” Vinka Barćota – 6 puta, dok je druga najizvođenija “Sanjaj me” Rajka Dujmića – 5 puta

– Najizvođeniji autori su: Zdenko Runjić (35),  Zlatan Stipišić Gibonni (12), te Tomislav Mrduljaš i Hari Rončević po 6 skladbi

– Najviše obrada napravili su Rajmir Kraljević (21) i Duško Tambača (19), te Nikola Buble, Vedran Ivanković i Velebit Veršić po 11 obrada.

Više o općini Blato pogledajte ovdje!