Prigodno slovo na Prvoj smotri dječjih klapa

15.Lipanj.2022.

Dragi mali i veliki klapski prijatelji,

dobro došli na 1. Smotru dječjih klapa u Omišu, kolijevci klapske pjesme!

Organizatori Smotre su Agencija za odgoj i obrazovanje, Festival dalmatinskih klapa Omiš i Osnovna škola „Josip Pupačić“ – Omiš. Nakon dvije godine otkazivanja zbog pandemije, sretni smo što konačno započinjemo s ovim vrijednim projektom Hrvatske koja se provode u organizaciji AZOO omogućili smo da se učenička i nastavnička postignuća ostvarena na Smotri vrednuju i na državnoj razini. Njenim pokretanjem vjerujemo da ćemo pridonijeti osnivanju novih dječjih klapa u Dalmaciji i šire, što je primarni zadatak natjecanja.

Uvrštenjem Smotre dječjih klapa u Katalog natjecanja i smotri učenika i učenica osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske koja se provode u organizaciji AZOO omogućili smo da se učenička i nastavnička postignuća ostvarena na Smotri vrednuju i na državnoj razini. Njenim pokretanjem vjerujemo da ćemo pridonijeti osnivanju novih dječjih klapa u Dalmaciji i šire, što je primarni zadatak natjecanja.

Ovim projektom konačno se ostvaruje dugogodišnja želja velikog barda dalmatinske klapske pjesme maestra Ljube Stipišića Delmate, da se dječje klape natječu pod okriljem najvećeg i najpriznatijeg klapskog susreta onog u Omišu, za čije je osnivanje maestro Stipišić uvelike zaslužan. Potkraj života posebno je bio posvećen prenošenju ljubavi prema klapskoj pjesmi na najmlađe generacije.

Skupno muziciranje omogućava djeci socijalnu integraciju, te pomaže u njihovu razvoju i formiranju osobnosti. Razvija se osjećaj za timski rad, uvažavanje i razumijevanje okoline, te oblikuje stav prema svojoj, ali i prema kulturi i tradiciji drugih naroda. Očuvati iskonsko, osvijestiti važnost pripadanja prostorima kojima su hodali naši pradjedovi, neprocjenjive su vrijednosti. Stoga je cilj Smotre doživljaj susreta i druženja kakav klapska pjesma nosi sa sobom i podvlači pod kožu za cijeli život postajući u razvojnoj dobi mladih pjevača način života, te prva skalina na putu k pjacama i pozornicama na kojima se slavi tradicionalna glazba.

Mijo Stanić, prof.
Predsjednik državnog povjerenstva i ravnatelj FDK Omiš