Program obilježavanja

23.Veljača.2016.

U srpnju 2016. godine obilježava se jubilarni 50. FDK Omiš, izvjesno pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde GrabarKitarović. Važna je to prigoda da se prisjetimo i odamo počast svim našim prethodnicima koji su predano radili na očuvanju klapskog pjevanja, kao što su Frane Franković, Rino Franceschi, Ljubo StipišićDelmata, Krešimir Magdić, Duško Tambača i mnogi drugi entuzijasti koji su s ljubavlju gradili ono što danas imamo. Značaj je Omiškog festivala za očuvanje i razvoj klapske pjesme neupitan. Upravo je Festival prvi stao na branik klapske baštine. U pola stoljeća svog djelovanja  stvorio je i izgradio pokret koji je odavno prešao granice Dalmacije, a klapska je pjesma kao iznimno hrvatsko tradicijsko blago priznata i na međunarodnoj razini fdk-mijostanic3  uvrštavanjem na UNESCO-v Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva . To je ujedno izuzetno priznanje svima koji su ulagali napore i skrbili da se klapsko pjevanje slobodno razvija kao živa i vrijedna nacionalna tradicija. Priznanje je snažan poticaj da klapsko pjevanje i dalje živi, ali i obveza, na nacionalnoj i međunarodnoj razini, da se čuva, prenosi i promiče kao dio svjetske baštine. Ono otvara i brojne druge mogućnosti promicanja Republike Hrvatske, njezine kulture, stvaralaštva i specifičnosti njezinih pojedinih regija, posebno kroz kulturni turizam  …

Idući u susret jubileju, Direkcija Festivala odredila je važne projekte kojima želi na dostojanstven način obilježiti ovu obljetnicu, a koji će služiti kao čvrst temelj za budućnost i razvoj Festivala. Obljetnicu pripremamo zajedno s predstavnicima državnih, kulturnih, crkvenih i znanstvenih institucija kako bismo istakli važnost naše ustanove na nacionalnoj razini. Vjerujemo da ćemo sve projekte uspješno ostvariti uz svesrdnu pomoć Grada Omiša, Splitsko – dalmatinske županije, Vlade i svih prijatelja i partnera Festivala u Hrvatskoj i dijaspori. Zajedno s njima u srpnju 2016. godine svečano ćemo proslaviti jubilarni 50. Festival dalmatinskih klapa.

Ravnatelj FDK Omiš
Mijo Stanić, prof.

Kako bi cjelokupnu zadaću obilježavanja pedesete godišnjice Festivala dalmatinskih klapa u Omišu mogli sagledati na jednom mjestu, direkcija Festivala izdala je prigodnu brošuru.

 brosura-naslovna
Kliknite ovdje i preuzmite brošuru u .pdf formatu.