Raspivano Bibinje – koncert klape Kapric

10.Kolovoz.2023.

Zadarska ženska klapa Kapric samostalnim koncertom ispred crkve sv. Roka u srijedu navečer otvorila je klapski tjedan u Bibinjama.
Bio je to vrhunski glazbeni događaj održan u intimnoj atmosferi koja je zahtjevni repertoar pjesama u izvedbi usklađenih ženskih vokala dovela do razine umjetničke perfekcije. Djevojke su kamenom okruženju doslovno udahnule život, a publici podarile koncert za pamćenje. Za furešte bilo je to otkriće, najljepša uspomena s ljetovanja, za domaće ljude istančanog osjećaja za tradicionalne vrijednosti Bibinja, Dalmacije i Hrvatske emotivna večer koja ih je sjetila na drage ljude, pjesme, riječi, običaje i događaje.

~~~~~

Klapa “Kapric” na završnoj večeri 57. Festivala dalmatinskih klapu u Omišu

~~~~~

Klapa Kapric jedna je od najboljih hrvatskih klapa današnjice koja je u Bibinje stigla ovjenčana nagradama s Festivala dalmatinskih klapa Omiš na kojem su ih Srebrnim štitom s povijesnim grbom Grada Omiša i Omiškim srebrnim leutom nagradili stručni ocjenjivački sud i publika, a upravo su dvije pjesme izvedene u Omišu pokazale istinsku umjetničku vrijednost klape.
“Na posteji mojon ča san je udila” skladba je Ljube Stipišića Delmate koju niti jedna ženska klapa prije njih nije otpjevala, dok je pjesmu Krešimira Magdića na tekst Jakše Fiamenga “Sutra će te ponit” uz klapu Kapric do sada izvela samo ženska klapa Luka.

~~~~~

Raspivano Bibinje – koncert klape Kapric iz Zadra

Fotografije: Leo Banić

~~~~~

Kroz glazbeno putovanje vremenom i prostorom, od primorja i otoka do Bukovice, cetinskog i neretljanskog kraja, od Tina Ujevića i Vladimira Nazora do Tedija Spalata, od daleke povijesti do današnjega dana publiku su provele voditeljica klape Stjepana Sikirić te Marija Kutija, Josipa Miljković, Tea Šegić Stipanov, Martina Galošić, Ana Tičić i Jelena Zore, dok je voditeljski dio posla u kojem je predstavio presjek rada klape Kapric odradio vrsni poznavatelj klapske pjesme Šime Sikirić.

Poziv na bis i nakon 16 izvedenih pjesama i dugotrajni pljesak na kraju koncerta bili su najbolja najava sljedećih događanja u sklopu manifestacije Raspivano Bibinje.

~~~~~

Autor teksta: Branko Tabak