Riječ umjetničkog ravnatelja: Dok Cetina teče uvik će nas biti

21.Rujan.2020.

Festival obilježava 54-tu godišnjicu klapskih svetkovina u okolnostima ograničenog kretanja i kontakta. Ova činjenica ni slučajno nije umanjila njegovo pučko i artističko poslanje i dostojanstvo. I u najgorim vremenima Domovinskog rata omiški je Festival ponosno dizao svoj klapski barjak bunta, veselja, pjesme i humora, prezenti rajući tako svekolikom auditoriju svoj iskonski mediteranskih duh, zov davnih predaka i nadasve ljepotu klapskog pjevanja. Mogli bi nabrajati u nedogled, ali vratit ćemo se u zbilju.

Večer mješovitih klapa po prvi put se održava u Omišu, nakon dugogodišnje dislokacije (Opuzen, Komiža, Blato). Audicije za odabir klapa nisu održane iz poznatog razloga nemogućnosti okupljanja, stoga smo selekciju klapa realizirali na temelju snimki. Hvala svim klapama na velikom trudu i razumijevanju.

U okolnostima ovih nesretnih restrikcija Festival je ipak imao glavu i rep. Otvaranje je bilo i Večer novih skladbi, zatim su održane Večer mješovitih klapa i dvije završne večeri ženskih i muških klapa sa po deset najboljih klapa prema rezultatima prije spomenute nesvakidašnje audicije.

Drage klapašice i klapaši, poštovani ljubitelji dalmatinske klapske pisme, omiška pozornica bila je i bit će mjesto vječne glazbeno-poetske spontane inspiracije i iskonske potrebe doživljaja svete izvornosti.

Jer, DOK CETINA TEČE UVIK ĆE NAS BITI!

mo. Dušan Šarac, umjetnički ravnatelj festivala