Sjetimo se Franka Šeparovića-Kože

05.Studeni.2022.

Prošla je godina dana otkako nas je napustio Franko ŠeparovićKoža. Onima kojima je imalo poznata klapska pjesma ne treba ga posebno predstavljati. Klapska legenda, bas profondo s kiticom murtile (bosiljka) iza uha prilikom svakog nastupa sa svojom klapom Ošjak. Član je klape od osnutka 1976. S Ošjakom bio je dva puta apsolutni pobjednik Omiškog festivala 1981. i 1983. godine, a osvojili su na festivalu ukupno 18 nagrada. 1997. godine osvajaju i Porina za najbolji album foklorne glazbe. Maestro Dinko Fio s klapom Ošjak donio je početkom osamdesetih na “Omiš” pravi izričaj otočnog izražajnog pjevanja, pjevanja punog improvizacije posebnog stila po čemu su ostali poznati, a Franko je svojim jedinstvenim basom bio jedna od najvažnijih pjevačkih karika.

Tužna je tada bila Vela Luka, otok Korčula i cjelokupni klapski svijet, a posebno članovi klape koji su s Frankom proveli čitav život. Jedan od njih je bariton klape Ošjak, maestro Janes Vlašić. “Ovo nisu ugodni trenuci“, počeo je u emisiji Kulturni krajolik velolučkog Radija M maestro i nastavio “… ono što nas s Frankom veže cijeli život je druženje, klapa i pjesma. Kroz veliki broj nastupa, gostovanja, putovanja bilo je lijepih, ponekad i grubih trenutaka, ali sve bi pjesmom znali riješiti. A Franko je bio od sviju nas najmirniji, rijetko kad bi podizao glas. Skoro pedeset godina smo bili zajedno u pjesmi i na svakom nastupu imao je zakačen bosiljak na uhu. Nenadoknadiv je njegov baso „profundo“!” rekao je na kraju maestro Vlašić.

~~~~~

Klapa Ošjak 2016-te proslavila je četrdeset godina osnutka. U prigodi toga jubileja Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović uručila ime je Povelju RH za osobite zasluge u promicanju, očuvanju i razvoju glazbene kulture i klapskog pjevanja u RH i u svijetu.

~~~~~