Stručni skup Festivala dalmatinskih klapa

27.Studeni.2018.

U subotu, 24. studenoga 2018. Festival dalmatinskih klapa Omiš održao je jednodnevni stručni skup sa nizom zanimljivih predavanja i okruglim stolom. Četrdesetak sudionika skupa okupljenih u dvorani Ilirskog sjemeništa u Omišu imalo je prigodu poslušati priznatog klapskog voditelja, skladatelja i obrađivača Vicka Dragojevića koji je govorio o problematici rada sa klapom. U prvom dijelu svog izlaganja Vicko je kraćim predavanjem opisao ulogu i važnost voditelja klape dok je u nastavku prezentirao konkretan rad na postavljanju napjeva. Iz njegovog izlaganja zanimljivo je izdvojiti razmišljanje kako glavni cilj voditelja u radu s klapom ne bi trebao biti dolazak i uspjeh na omiškom Festivalu, nego priprema klape za samostalni koncert. Voditelji bi se u radu s klapom trebali prilagođavati mogućnostima pjevača, a ne obrnuto. Kod postavljanja pjesme može se iz notnog zapisa izostaviti poneki „fjoret“ ili zaostajalica ako su klapskim pjevačima prezahtjevni za izvedbu. Vicko je još istakao da bi klapa trebala biti stilski prepoznatljiva predstavljajući kraj iz kojeg dolazi ne samo načinom glazbenog izričaja nego i izgledom na pozornici, odnosno kako zvuk klape mora imati i svoje lice.

Dr. sc. Mirjana Siriščević profesorica Harmonije i Polifonije na Umjetničkoj akademiji u Splitu te dugogodišnja suradnica i članica stručnog suda na omiškom Festivalu održala je predavanje Kako analitički pristupiti klapskoj pjesmi? Analizirajući konkretne primjere iz klapske literature (Je da bis mi rastvorila – obrada Ljubo Stipišić Delmata; Turkinjica konja jaše – obrada: Ivana Šutić), profesorica je svojim izlaganjem najveću pažnju izazvala među mladim obrađivačima i skladateljima prisutnima na skupu.

Ravnatelj FDK Omiš prof. Mijo Stanić u svom izlaganju Klapska pjesma u odgojno obrazovnom sustavu – stanje i vizija, ukratko je predstavio rad Zaklade Ljubo Stipišić Delmata koja je sa Sveučilištem u Splitu, Umjetničkom akademijom u Splitu i FDK Omiš potpisnik Sporazuma o suradnji. Jedan od ciljeva potpisanog sporazuma pokretanje je studija klapskog pjevanja na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Ravnatelj je upoznao okupljene u kojoj je fazi realizacija studija. Također, podijelio je svoja razmišljanja na koji način bi se, kroz ideju bliske suradnje FDK Omiš i Festivala dječjih klapa u Zadru, klapska pjesma trebala implementirati u odgojnoobrazovni sustav te tako prenositi budućim naraštajima.

..::..


 


 

Očekivano, najveća polemika među prisutnima povela se na okruglom stolu nakon što je umjetnički ravnatelj Festivala mo. Dušan Šarac govorio o problematici izbora repertoara za natjecanje u Omišu. Još veću raspravu pa i negodovanje među dijelom prisutnih,  izazvalo je predstavljanje ideje o reorganizaciji sustava natjecanja na Festivalu u doglednoj budućnosti. Ravnatelj Festivala je istaknuo kako je novi sustav samo ideja o kojoj se razmišlja i koja sigurno neće biti realizirana bez prethodne šire rasprave i analize u klapskim krugovima. Idući 53. FDK Omiš 2019. održati će se prema postojećim pravilima.

Većina sudionika skup je završila zajedničkom večerom, druženjem i pjesmom. Na samoj večeri zanimljivo predavanje održao je publicist i književnik Miki Bratanić. Priča o konobi, koju Bratanić naziva „kolijevkom Dalmacije“ jer su mnoge dalmatinske prepoznatljivosti, poput vina, ulja, prošeka, pršuta, sira i iznad svega dalmatinske klapske pisme, rođene i odgojene upravo u konobi, ispričana je kroz razne aspekte njene važnosti za Dalmaciju te popraćena slajdovima vrijednih arhivskih otografija.

Ovim je skupom FDK Omiš nastavio dugu tradiciju održavanja radionica, predavanja i rasprava kojima je uvelike pridonio razvoju klapske pjesme i izgradnji prijateljskih odnosa sklapama. Educiranjem mlađih naraštaja o klapskoj pjesmi, kaoi prenošenjem novosti vezanih uz sam Festival, ova vrijedna ustanova želi i dalje, na zajedničku dobrobit, poticati i usmjeravati klapske voditelje i pjevače.

..::..