Svečano otvorenje 54. FDK Omiš 2020. – Večer novih skladbi

14.Srpanj.2020.

Dragi klapski prijatelji,
pred nas je konačno stigao prvi vikend natjecanja na 54. FDK Omiš 2020. Razdoblje iza nas bilo je izrazito burno i neizvjesno, a čini se da nas ta neizvjesnost neće mimoići ni za vrijeme trajanja Festivala. Nakon bezbroj prilagođavanja epidemiološkim mjerama i korigiranja odluka u zadnjim trenucima ovaj vikend čekaju nas dvije natjecateljske večeri na Trgu Stjepana Radića. Prva od njih, Večer novih skladbi ujedno je i svečano otvaranje 54. Festivala. Čast da podigne Festivalsku zastavu ove je godine pripala Boži Mimici – Điranu, dugogodišnjem članu Festivalskog vijeća, dragom prijatelju, savjetniku i velikom zaljubljeniku omiškog Festivala još od samih početaka.

U petak 17. srpnja s početkom u 21.00 sat jedanaest klapa izvest će dvanaest novih skladbi čiji autori s nestrpljenjem očekuju odluku o najuspješnijima među njima. Redoslijed skladbi s imenima njihovih autora i klapa koje ih izvode je sljedeći:


RB SKLADBA GLAZBA TEKST IZVODI KLAPA
1. Blitva i riba Slavomir Cvija Nedo Zuban CONDURA (m)-Nin
2. Na bajamu Slavomir Cvija Nedo Zuban DELMATI (m)-Solin
3. Tvica ca u sarcu spi Duško Tambača Jakša Fiamengo MERLA (ž)-Dugopolje
4. Pismo iz skule Roko Radovan Roko Radovan KORDA (m)-Lumbarda
5. U oni dan Živko Ključe Ružana Kovač VINČACE (m)-Novi Vinodolski
6. Moj kaić Ana Kodrić Ivelić Ana Kodrić Ivelić SVETI FLORIJAN (m)-Žrnovnica
7. Molitva zemlji Smiljan Radić Josip Bepo Pupačić FAROSKI KANTADURI (m)-Stari Grad
8. Vene jubav meju nama Roko Radovan narodni SORELO (ž)-Zagreb
9. Španjola Vicko Dragojević Vedran Bonačić KAšE (m)-Dubrovnik
10. Ne umiru kapetani Vinko Didović Pjero Mirić ONEUM (m)-Omiš
11. Dozivju nas glasi Roko Radovan Roko Radovan KORDA (m)-Lumbarda
12. Samo pisma ispo’ neba Duško Tambača Pjero Mirić NEVERIN (ž)-Kaštel Lukšić

Kliknite ovdje i pogledajte Redoslijed tonskih proba Večeri novih skladbi!

..::..

Odluku o najuspješnijim skladbama i najboljoj klapskoj izvedbi donijeti će stručni ocjenjivački sud u sastavu: Rajmir Kraljević, Mirjana Siriščević, Ivana Tomić Ferić, Blaženko Juračić i Marijo Krnić.

Odluku o najboljim stihovima koja tekstopisu donosi plaketu “Drago Ivanišević” donijet će stručni sud u sastavu Dinko Škevin, Ivan J. Bošković i Bože Mimica.

U normalnim okolnostima kapacitet gledališta na Trgu Stjepana Radića je 320 mjesta. Poštujući mjere i preporuke stožera CZ prilagodili smo gledalište koje sad broji samo 76 sjedećih mjesta. Obzirom na premaleni broj gledatelja odlučili smo kako nagradu za najuspješniju skladbu prema glasovima publike ove godine nećemo dodijeliti. Potpuno svjesni i nesretni zbog ovakvog razvoja događaja, a kako bismo barem donekle ublažili veliki interes koji vlada za ovom večeri obavještavamo vas da će ona biti izravno emitirana (streamana) na službenom Youtube kanalu Festivala. Izravnu poveznicu na stream priložit ćemo dan uoči koncerta.

Da problem bude još veći ni trenutna vremenska prognoza za petak navečer nije obećavajuća. Činjenica je kako bilo koji zatvoreni prostor ne može biti alternativa jedinstvenom ambijentu koji pruža Trg podno zvonika crkve sv. Mihovila i kule Mirabella. Pratit ćemo prognozu i izvještavati vas na vrijeme.

Za sve one koji budu na Trgu Stjepana Radića napominjemo kako ćemo se maksimalno truditi provoditi i poštivati sve propisane epidemiološke mjere kako bi sigurnost svih sudionika bila na što višem nivou. Molimo vas da nam svojim odgovornim ponašanjem u tome pomognete.

Napominjemo kako ulaz na Trg za gledatelje neće biti moguć sa sjeverozapadne strane (iz pravca Trga sv. Mihovila). Ovaj ulaz namijenjen je isključivo za izvođače dok su ostala dva ulaza predviđena za gledatelje.

U želji da sve prođe u najboljem redu s nestrpljenjem iščekujemo i veselimo se 54. FDK Omiš 2020.