Svestrani glazbenik maestro Vinko Lesić

31.Siječanj.2009.

Svestrani glazbenik Vinko Lesić  ostavio je dubok i upečatljiv trag u svim djelatnostima vezanim za glazbu: organizirajući festivale i glazbene manifestacije, ravnajući profesionalnim i amaterskim ansamblima, klapama i zborovima, prikupljajući narodnepjesme dalmatinskog podneblja te ih obrađujući za potrebe klapa,  inicirajući i vodeći Muzičku omladinu Splita, stvarajući kao plodan skladatelj i aranžer.

vinko-lesicMaestro Vinko Lesić bio je vezan s Festivalom dalmatinskih klapa u Omišu puna tri desetljeća na razne načine – kao autor, aranžer, obrađivač i voditelj klapa. U svakoj ulozi njegov je rad bio drugačiji, prepoznatljiv i nagrađivan.

Glazba je bila njegov život.

Kao skladatelj se prvi put na “Omišu” ogledao 1980., a trijumfirao 1982. godine, kad ga je za skladbu „Odeš li mila“ na tekst Stjepana Benzona stručni žiri proglasio najboljim autorom Večeri novih skladbi. Za “Omiš” je skladao i: “Maslino stara”, “Oj, Lastovo drago”, “Nek se zna od kog san tista” i druge. Kao voditelj klapa prvi put pohodi “Omiš” 1979. godine s muškom klapom Filip Dević. Tu je uspješnu klapu, kojoj je dao prepoznatljiv zvuk i uvrstio je među najtrofejnije klape omiškog Festivala, vodio u tri navrata pune 23 godine. Osim muške klape Filip Dević, na “Omišu” je tijekom osamdesetih vodio i žensku klapu Filip Dević, klape Jadrantrans i Kamen.

Maestro Vinko Lesić rodio se u Lastovu 1926. gdje je pohađao osnovnu školu; srednju je nastavio u Zadru. S glazbom se počeo družiti već u djetinjstvu pjevajući u crkvenom zboru (s 13 godina nastupa kao solist, a malo kasnije i kao zamjenik zborovođe) i svirajući pučke instrumente (tambura, mandolina i harmonika). Sistematskiju glazbenu pouku započeo je u rodnom Lastovu kao zborovođa i orguljaš Grgura Dražinića, kojega je na tim dužnostima 1943. i zamijenio; time započima njegov pravi glazbenički put ….

Maestro nas je napustio 29. siječnja 2009. godine.

Hvala maestro za sve što ste dali dalmatinskoj klapskoj pismi i Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu!

Festival dalmatinskih klapa Omiš

(Korišteni dijelovi teksta Monografije FDK 1967-2016 autorice Herci Ganza)