Dr. Miljenko Grgić, čovjek velike energije i ideja

15.Svibanj.2024.

14. svibnja 2011.  napustio nas je  istaknuti glazbeni djelatnik, pedagog, dugogodišnji suradnik i umjetnički ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, prijatelj i čovjek – dr. Miljenko Grgić ….
Opraštajući se od dr. Miljenka Grgića dr. Ivana Tomić Ferić je istakla:

fdk-miljenko-grgić….Nezaobilazni dio života – smrt, pogađa i naše uzore, voljene i drage nam znance i prijatelje, ljude čije nam djelo otvara “prozor u svijet”, u kojem granice stvarnosti kao da ne postoje, ili nam otvara oči da vidimo stvarnost života kojega živimo. Stvaralački opus i djelovanje muzikologa, glazbenog pisca i pedagoga dr. Miljenka Grgića bili su “putokaz” mnogima koji su ga slijedili i poznavali, ostavivši trajan i neizbrisiv biljeg u glazbenoj stvarnosti njegova rodnog Splita.
…. Kao organizator i idejni osnivač brojnih glazbenih festivala dr. Grgić se posebno istakao na mjestu umjetničkog ravnatelja Festivala dalmatinskih klapa u Omišu kojemu je posvetio i dvije monografske edicije. Nakon Ljetopisa Festivala dalmatinskih klapa, objavljenih povodom 40.-te godišnjice njegova postojanja, upustio se u sljedni znanstvenički poduhvat oblikovanja festivalske monografije, osjetivši osobnu, ali iznad svega povijesnu odgovornost prema instituciji koja je postala sjecištem povijesti i suvremenosti, svjetovnog i sakralnog, pučkog i artisitčkog, razotkrivajući svoj baštinski ali i europsko-mediteranski kontekst u kojemu se objavljuje i obnavlja tajna njezine postojanosti i privlačnosti. Nastojeći da se arhivski tragovi ožive, da se zabilježe i uguraju u sustav postojećih, živih kanona, dr. Grgić je s dovoljno znanstveničkog naboja, i nadasve, brige o nasljeđu i estetici ispisao poticajne stranice o razvojnom putu omiškog festivala, ostavljajući prostor za dalju etnomuzikološku elaboraciju i inicirajući nove nadogradnje u slaganju mozaika hrvatske tradicijske kulture ….
…. Danas, kada se s najvećim poštovanjem – u jednodušju sa svima vama – rastajemo od dragog profesora, moramo biti svjesni da smo u baštinskom smislu postali nasljednicima njegova djela. Njegov je opus dovršen, bogat i raznolik. A slava tog opusa i života nedvojbeno je i naša …. Zato, dragi naš profesore, hvala Vam na svemu. Svaki razgovor s Vama sugovorniku je donosio nešto novo, ugovdno iskustvo, dragocjeno bogaćenje. Zadužili ste nas svojom pokretačkom energijom i idejnošću, svojim marnim profesionalnim radom i ustrajnošću urezavši neizbrisiv trag u glazbenoj kulturi Omiša, Splita i čitave Hrvatske …. Neka Vam je laka zemlja ….

~~~~~

U uvodu na osvrt o dr. Grgiću u monografiji Festival dalmatinskih klapa Omiš 1967-2016 autorica Herci Ganza piše: – istaknuti muzikolog, glazbeni pedagog i publicist dr. sc. Miljenko Grgić (1951. – 2011.) svoje je dugogodišnje iskustvo i organizacijske vještine utkao u Festival dalmatinskih klapa u Omišu kao umjetnički ravnatelj od 2000. do 2007. godine. U dosluhu s ostavštinom prethodnika, ali i u skladu sa suvremenim standardima i trendovima, nastojao je dotjerati festivalsku vanjsku vizuru, a unutarnje sadržaje učiniti funkcionalnijim. Osmišljavanjem novih programa poput Večeri izvornih napjeva i dislociranih programa koji su “Omiš” oživjeli na nekoliko klapskih punktova Dalmacije, na početku novog milenija dao je Festivalu novi “vjetar u jedra”.

Cijeli članak u monografiji možete pogledati ovdje!