U Zagrebu predstavljena Delmatina monografija

01.Lipanj.2022.

Nakon niza zapaženih predstavljanja u gradovima na obali, u utorak 24. svibnja monografija Nima vaki testamenta – biografija Ljube Stipišića Delmate autorice Herci Ganza predstavljena je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.
Na predstavljanju je u ime nakladnika govorio upravitelj Zaklade Ljubo Stipišić Delmata mr. sc. Ivan Pehar, recenzent knjige izv. prof. dr. sc. Daniel Miščin i autorica monografije Herci Ganza.
Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević izrazila je zadovoljstvo činjenicom da se djelo posvećeno Ljubi Stipišiću Delmati predstavlja u središnjoj hrvatskoj knjižnici, osobito iz razloga što ona brine o ostavštini još jednog istaknutog i za hrvatsku kulturnu baštinu zaslužnog pojedinca – maestra Dinka Fija.

Izdanje posvećeno hrvatskom melografu, skladatelju i dirigentu Ljubi Stipišiću (1938. – 2011.) zamišljeno je kao monografija enciklopedijskog formata na 360 stranica, a podijeljeno je na 8 tematskih cjelina. Osim iscrpnog Delmatina životopisa, donosi i aktivnosti koje su u njegovu čast organizirane poslije njegove smrti, a u posljednjem poglavlju predstavljeno je njegovo djelovanje po umjetničkim opusima.
Grafičko oblikovanje monografije potpisuje Tanja Stipišić, a bogata je fotografijama i drugim grafičkim sadržajima (dokumenti, memorabilije osobne vrijednosti, artefakati, faksimili notnih zapisa i rukopisa, naslovnice knjiga, omoti nosača zvuka). Tu je i pedesetak reprodukcija Stipišićevih umjetničkih slika.
U programu koji je moderirala Rosanda Tometić sudjelovala je i nagrađivana muška klapa Bošket , a publika je imala priliku vidjeti i ulomke iz filma o Ljubi Stipišiću Delmati autora Matka Petrića Tko navija zvizde?.

~~~~~

Dosadašnja predstavljanja monografije:
Split, 11. veljače 2020.
– Solin, 12. veljače 2020.
Omiš, 16. srpnja 2020.
Rab, 6. svibnja 2022.

~~~~~

Fotografija i tekst:
Dobrila Zvonarek, prof.
Marketing i komunikacije 
T. +385 1 6164 028 | F. +385 1 6164 285
M. +385 99 255 7363
E. dzvonarek@nsk.hr