Umjetničko vodstvo omiškog Festivala preuzima maestro Mojimir Čačija

17.Svibanj.2023.

U Omišu je sredinom siječnja održana sjednica Festivalskog vijeća na kojoj je izabran novi umjetnički voditelj FDK Omiš. Nakon 15 godina stručnog vodstvo Festivala napustio je maestro Dušan Šarac, a voditeljsku palicu preuzima maestro Mojimir Čačija.

Mojimir Čačija prisutan je na Festivalu dalmatinskih klapa Omiš kao glazbeni voditelj, obrađivač napjeva, skladatelj i član stručnih povjerenstava za ocjenjivanje klapa i novih skladbi. Umjetnički je voditelj manifestacija: Ne damo te, pismo naša na poljudskom stadionu, od 2009. godine Festivala Klape Gospi Sinjskoj koji okuplja autore a capella duhovnih marijanskih skladbi i od 2015. Festivala Jelsa od versa usmjerena očuvanju neiscrpnog bogatstva otoka Hvara. Član je stručnog povjerenstva na brojnim klapskim Festivalima.
Maestrov glazbeni put započinje u vrijeme studija u Zagrebu kad ga je rock odvukao od ekonomije te je kao frontman i gitarist sastava Alkari i Posebno pakovanje nastupao na plesnjacima i studentskim okupljalištima. Po povratku u Sinj nastavio je svirati s VIS-om Alkari. Početkom osamdesetih počinje voditi Gradski zbor s kojim paralelno nastaje i klapa Sinj. Od 1982. godine sve do danas je njen glazbeni voditelj i pjevač – bariton.

S klapom Sinj, prvi put nastupa 1984. na 18. omiškom Festivalu. Od ukupno 18 nagrada, najznačajniji uspjesi su apsolutna pobjeda klape Sinj na završnoj večeri muških klapa 1992. godine, te prva nagrada koju je kao autor stihova i glazbe osvojio na Večeri novih skladbi 2011. godine za skladbu Umiri se more. Čačija je na Omišu prisutan i kao obrađivač izvornih napjeva, te autor brojnih skladbi koje su omiljeni dio repertoara mnogih klapa: Lipo ime, Materin plač, Uljenica moje matere, Vo je naša zemlja, Zima na škoju, Umiri se more, Zemlja...

Klapa Sinj je prošle godine proslavila četrdesetu obljetnicu od osnutka. S njom je nastupao na pozornicama diljem Europe, u Americi i u Africi. 2005. godine u suradnji s poznatim američkim glazbenikom hrvatskog porijekla Nenadom Bachom realizirali su mini-turneju u SAD. Na međunarodnim festivalima diljem Europe, predstavljajući klapski izričaj i hrvatsku kulturnu baštinu u tradicijskoj kategoriji, osvojili su brojne trofeje. Nastupili su u Rimu, Pragu, Parizu, Madridu, Barceloni, Berlinu, Beču, Lisabonu, Zurichu, Budimpešti… Posebno ističu pobjedu na međunarodnom a capella natjecanju u Bolzanu 2002. godine gdje su u konkurenciji čak 65 sastava osvojili tri zlatne medalje.

Na 52. omiškom Festivalu 2018. godine održana je autorska večer u čast maestra Mojimira Čačije, te promovirana notna edicija Mirabella s njegovim skladbama, te obradama tradicijskih napjeva i popularnih pjesama. Članovi Festivalskog vijeća zaželjeli su novom umjetničkom voditelju puno uspjeha u radu.

~~~~~

Na sjednici je prihvaćeno izvješće o radu Festivala u proteklog godini. Festival je imao najbogatiju produkciju u svojoj povijesti. Tijekom 2022. godine održano je čak 17 koncerata u Omišu, Bolu, Splitu, Trogiru i Zagrebu. Pokrenuta je suradnja s ustanovom Hrvatski Dom u Splitu, nakon dvogodišnje pauze ponovno održan koncert u dvorani Lisinski u Zagrebu, ostvaren ciklus od tri Božićna koncerta, te kao najvrjedniji projekt pokrenuto Natjecanje dječjih klapa u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Također su izdane tri notne edicije i dva nosača zvuka, te u suradnji s Umjetničkom akademijom u Splitu održan znanstveni skup o Nikoli Bubli.

Na sjednici je predložen okvirni program 57. FDK Omiš 2023. Najavljen je skori poziv klapama za sudjelovanje na Festivalu, te će se audicije ponovno održavati diljem Hrvatske kao što je bila uobičajena praksa prije izbijanja epidemije virusa Covid-19.