UNESCO – konferencija za tisak

18.Lipanj.2013.

U Omišu je u konferencijskoj dvorani Hotela “Plaža” u petak 7. prosinca održana tiskovna konferencija festivala dalmatinskih klapa Omiš povodom uvrštenja dalmatinske klapske pjesme u nematerijalnu baštinu UNESCO-a. Ovom uistinu povijesnom događaju u koji su sebe ugradili svi zaljubljenici u klapsku pjesmu, na čelu sa direkcijom Festivala, glazbenim teoretičarima, voditeljima i samim klapašima nazočio je popriličan broj novinara i štovatelja.

Prigodnim riječima obratili su im se omiški gradonačelnik, ujedno i predsjednik Festivalskog vijeća prof. Ivan Škaričić, ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa Dražan Mladin, a kratko na povijest i razloge koji su doprinijeli ovom značajnom priznanju prisutnim je govorila omiška dogradonačelnica, klapska pjevačica i voditeljica, te članica stalnog postava opere HNK Split Terezija Kusanović. Omiški gradonačelnik prof. Ivan Škaričić uputio je kritiku HRT-u – “Prilog povodom ovog velikog priznanja popraćen je pjesmom klape s mandolinom i gitarom, a to je samo znak da urednici na HTV-u nisu prepoznali o čemu se ovdje radi, odnosno da je a capella pjevanje bit klapske pjesme” – istaknuo je Škaričić, dodavši kako klapski festivali diljem Hrvatske niču kao gljive, no da je samo jedan onaj pravi, koji čuva izvornost i koji je jamstvo opstanka klapske pjesme.

Po završetku tiskovne konferencije u kojoj nije bilo potrebe za velikom diskusijom i pitanjima, zavladalo je ozračje ponosa i zadovoljstva što je grad Omiš i Festival dio sebe ugradio u ovo značajno priznanje iz kojeg, kako je u svom izlaganju naglasio ravnatelj Festivala, nadalje proizlaze i još veće obveze. U glazbenom dijelu nastupila je omiška dječja klapa “Bepo“, što je još jedan dokaz da dalmatinska klapska “A capella” pjesma ima svijetlu budućnost.

FOTO GALERIJA