Vatroslav Marušić – zaljubljenik u klape, pismu i Omiš

28.Svibanj.2022.

Krajem prošlog tjedna napustio nas je još jedan pregalac iz plejade zaljubljenika u Festival, Omiš, more, Cetinu i sve što je vezano uz Omiš. Otišao je Vatroslav Marušić. Za vrijeme studentskih dana u Zagrebu zajedno s Franom Frankovićem, začetnikom ideje o festivalu u Omišu, pjevao je u Akademskom zboru Ivana Gorana Kovačića. Poslije proba ili nastupa kao grupa dalmatinskih studenata pjevala i pronosila duh Dalmacije po zagrebačkim restoranima – kovala Franinu ideju o festivalu. Kao iskusan pjevač, Vatro je bio u prvoj pjevačkoj postavi klape Omiš.

Vatroslav Marušić

Njega nije bilo u popisima sjednica ni savjetovanja, njegovo ime nije među članovima žirija kao ni među onima Odbora ili Skupštine. Diplomirani inženjer građevinarstva Vatroslav Marušić jedan je od onih koji ni u jednoj momčadi nije imao stalnu poziciju, ali je svevremenskom prisutnošću poput zlatne niti prožeo povijest Festivala uskačući kad god je trebalo, što god je trebalo i postajući zajednički nazivnik  za sve volontere, istinske zaljubljenike Festivala i Omiša.

Uskakao je Vatro i izvršavao strukovne poslove za svoj grad, posebice u obnavljanju gromom uzdrmane kule „Mirabella“, pri obnavljanju pjaceta i kaleta omiškog Starog grada, a nemali doprinos imao je u Domovinskom ratu, kada je svoje znanje inženjera stavio na raspolaganje Hrvatskoj vojsci.

Prigodnom riječi od Vatre, na posljednjem ispraćaju, u ime Festivala dalmatinskih klapa Omiš oprostio se ravnatelj prof. Mijo Stanić.