Završen ciklus klapskih koncerata „Ususret Božiću“

30.Prosinac.2022.

FDK Omiš ovog prosinca upriličio je tri klapska koncerta pod nazivom „Ususret Božiću“. Koncerti su održani 15.12. u Trogiru u katedrali sv. Lovre, 20.12. u Splitu u crkvi Gospe od Zdravlja i posljednji u Omišu u crkvi sv. Mihovila 22. prosinca. Tradicionalne adventske i božićne napjeve i skladbe izvodile su ženske klape Neverin iz Kaštel Lukšića i Kurjože iz Podstrane, te muške klape Mriža iz Splita, Delmati iz Solina i klapa Trogir iz Trogira. Voditeljica programa svih večeri bila je Edita Lučić Jelić.

~~~~~

Na koncertu u Trogiru su nastupile: ženske klape Neverin iz Kaštel Lukšića, Kurjože iz Podstrane, te muške klape Delmati iz Solina i kao domaćini klapa Trogir. Klape su okupljenom puku priredile koncert tradicionalnih adventskih i božićnih napjeva i skladbi kao uvod u blagdansko ozračje koje je pred nama. Koncertu su prisustvovali gradonačelnik grada Trogira Ante Bilić, trogirski župnik don Vinko Sanader i ravnatelj Festivala Mijo Stanić.

~~~~~

U splitskoj ckrvi Gospe od Zdravlja održa drugi od tri klapski koncerta „Ususret Božiću“ u organizaciji FDK Omiš. Na koncertu su nastupile klape: Neverin iz Kaštel Lukšića, Kurjože iz Podstrane, Delmati iz Solina i Mriža iz Splita.

~~~~~

U četvrtak, 22. prosinca u omiškoj župnoj crkvi sv. Mihovila održan je klapski koncert „Ususret Božiću“ koji Festival dalmatinskih klapa svake godine tradicionalno u vrijeme Božića poklanja svojim sugrađanima. Tradicionalne adventske i božićne pjesme a cappella su izvodile ženske klape Neverin iz Kaštel Lukšića, Kurjože iz Podstrane, te muške klape Delmati iz Solina i Mriža iz Splita. Posebno iznenađenje večeri bio je nastup dječje klape Matačićevi slavuji koja se predstavila u ulozi domaćina. Klapa djeluje pri omiškoj glazbenoj školi „Lovro pl. Matačić“ i svojim je nastupom pobrala najviše simpatija i najveći aplauz publike. Sve su klape koncert zaključile zajedničkom izvedbom tradicionalne pjesme U sve vrime godišta, a u pjevanju im se pridružila raspoložena i zadovoljna publika. Koncertu su prisustvovali gradonačelnik grada Omiša Ivo Tomasović, omiški župnik Jozo Gojsalić i ravnatelj Festivala Mijo Stanić.

~~~~~

~~~~~

Ovo je ujedno bio posljednji, treći koncert iz ciklusa blagdanskih koncerta koje je omiški Festival organizirao u gradovima Trogiru, Splitu i Omišu. Mini božićna klapska turneja po gradovima Splitsko-dalmatinske županije pokazala se kao uspješan model koji bi se mogao nastaviti i u budućnosti. Koncertom u Omišu Festival je zaključio izrazito bogatu koncertnu aktivnost u ovoj godini i već započeo s pripremama za iduću.

Fotogalerije sa koncerata možete pogledati ovdje!

Autor fotografija: Vicko Vidan