Živko Ključe odlikovan Redom Danice hrvatske

24.Kolovoz.2019.

Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića prof. Živko Ključe dobio je za izniman i kreativan stvaralački opus u području glazbene umjetnosti, pedagoški rad s mladima i očuvanje hrvatske glazbene baštine.

Zbog iznimnog i kreativnog stvaralačkog opusa u području glazbene umjetnosti, pedagoškog rada s mladima i očuvanja hrvatske glazbene baštine, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je neretvanskog glazbenika Živka Ključu odlikovala Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Odlikovanje mu je uručila na svečanosti povodom Dana državnosti u Zagrebu, kada je dodijelila ukupno 74 odlikovanja i priznanja istaknutim pojedincima i udrugama iz svih područja javnih djelovanja, poručivši im da su njihovi uspjesi izraz domoljublja jer su svojim radom pridonijeli jačanju ugleda Hrvatske te poticanju izvrsnosti i širenju pozitivnih vrijednosti društva.

Živko Ključe, rođen u Podgradini 1955, kontrabasist je, pedagog, skladatelj i meliograf. U Mostaru je u Simfonijskom orkestru bio vođa kontrabasa, od 1998. do 2007. bio i njegov ravnatelj, te je osnovao gudački kvintet i predavao u Muzičkoj školi. Istaknuo se i kao glazbenik Gradskog orkestra u Dubrovniku i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, te je član više strukovnih udruga i društava, kao što su Hrvatsko društvo skladatelja, Hrvatska udruga orkestralnih i komornih umjetnika, Hrvatski glazbeni zavod, Muzičko društvo FBiH i Zaklada „Dalmata“.

Bio je umjetnički voditelj i osnivač nekoliko klapa, te je kao skladatelj više puta nagrađivan na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, a dobitnik je i nagrade grada Opuzena za glazbeno promicateljstvo i pedagošku djelatnost.

Ključe aktivno radi na očuvanju glazbene baštine u dolini Neretve. Tako je objavio melografske zapise napjeva u zbirci „Stare pisme ušća Neretve“, za koju je dobio nagradu Hrvatskog društva skladatelja „Franjo Ksaver Kuhač” za autorsko stvaralaštvo na temeljima tradicijske glazbe.

 

Vezani članci: