38. tradicionalni koncert FDK u Lisinskom

03.Listopad.2024.

Točno je dvadeset godina prošlo od smrti Zdenka Runjića, hit-mahera dalmatinske kancone, legende hrvatske estrade, skladatelja čije su pjesme ostale popularne za sva vremena i sve naraštaje. Još od prvih nota na splitskim Melodijama Jadrana, Opatiji, Zagrebu i drugdje, svojim je pjesmama krenuo u vječnost i njegovo je ime zlatnim slovima upisano kao jedan od najvećih i najpopularnijih skladatelja. Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Vice Vukov, Meri Cetinić, Mišo Kovač i još mnogi osvajali su srca publike, pjevajući Zdenkove pjesme uz koje smo odrastali.

Kao i za brojne druge Festivale, Runjić je skladao i za Festival u Omišu, ukupno trinaest skladbi. Prvi put se pojavio 1970. sa skladbom „Baš si luda” i osvojio prvu nagradu žirija. Iduće godine nastala je pjesma „Moja jube” koja je ocjenjena kao najuspješnija te godine, a zatim je, kao i njegove brojne druge pjesme, postala toliko omiljena da je u puku zaživjela kao narodna. Manje je poznato da je jedan od njegovih najvećih hitova „Galeb i ja“ pisan za Omiš. Runjićeva ideja je bila da „Galeb i ja“ bude posveta klapi, no čim ju je Oliver vidio pitao ga je: „Za koga ti je ovo?“. Kad je Runjić rekao kako je pjesma za Omiš, Oliver je rekao: „Ma kakav Omiš, ovo ja pivam!“.

Povodom dvadesete obljetnice od smrti, Omiš se još jednom želi odužiti i zahvaliti skladatelju svečanim koncertom u našoj najvećoj koncertnoj dvorani. Prigoda je to da se svi skupa prisjetimo velikih Runjićevih uspješnica i to kako i dolikuje, u izvedbama onih najboljih, klapa pobjednica ovogodišnjeg 58. izdanja omiškog Festivala.

Mnoge Runjićeve skladbe svojim dalmatinskim timbrom privlačile su i još uvijek privlače brojne klape te se nalaze na njihovom repertoaru. Prva klapa koja je, u maestralnim klapskim obradama Nikole Buble, izvodila Runjićeve uspješnice bila je proslavljena klapa Trogir. Ove godine Trogirani slave svoj okrugli šezdeseti rođendan, te je prigoda da ih kao posebne goste slušamo na koncertu u Lisinskom.

Na koncertu će kao gost nastupiti i kantautor Tedi Spalato, još jedno popularno ime hrvatske, posebice dalmatinske estrade, a mogli bismo slobodno reći i jedan od sljedbenika Runjićevog skladateljskog filinga kojemu se jednako tako iz svake pjesme izlijevaju note u kojima se zrcali Mediteran.

Sudionici koncerta nagrađene su klape ovogodišnjeg 58. Festivala dalmatinskih klapa Omiš:
Sorelo (ž)-Zagreb, Batuda (m)-Dugi Rat, Ventula (ž)-Split, Vinčace (m)-Novi Vinodolski, Mirabela CZK (ž)-Omiš, Dalmari (m)-Maribor, Oželanda (ž)-Zagreb, Liron (ž)-Mostar, Ivo Lozica (mj)-Lumbarda i Bošket (m)-Zagreb.

~~~~~

Cijene ulaznica: 15 €, 20 € i 25 €.

Studenti ostvaruju 50% popusta na cijenu ulaznice uz predočenje studentske isprave. Osobe u invalidskim kolicima imaju besplatan ulazak, dok osoba u njihovoj pratnji plaća 50 % cijene odabrane kategorije ulaznice. Popusti na cijene ulaznica ostvaruju se na blagajni dvorane Lisinski.

~~~~~

Voditeljica večeri je Edita Lučić Jelić

~~~~~

Kliknite ovdje i pogledajte Program večeri!

Kliknite ovdje i pogledajte Fotogaleriju s prošlogodišnjeg koncerta!

Najava koncerta na službenoj stranici KD “Vatrolsav Lisinski”