Ciklus koncerata dalmatinskih klapa u Zagrebu

16.Travanj.2023.

U Zagrebu je obnovljen Ciklus koncerata dalmatinskih klapa. Inicijatorice obnove Ciklusa su Paulina Đapo iz klape Armorin i Ivana Mišetić iz klape Ćakulone, članice klapskog svijeta s dugogodišnjom i bogatom klapskom karijerom. Obnovljeni ciklus održavat će se ove sezone u Velikoj dvorani Novinarskog doma petkom: 10. veljače, 21. travnja, 19. svibnja i 16. lipnja 2023. godine, a u suradnji sa Zakladom Anamarija Carević, održat će se korizmeni koncert u jednom od crkvenih prostora. Kroz niz koncerata publici će se predstaviti brojne zagrebačke klape koje su rado prihvatile inicijativu za obnovom ciklusa.

Na prvom koncertu u nizu 10. veljače s početkom u 20:00 sati nastupit će klape Armorin, Ćakulone, Kampanel i gosti Ciklusa: klapa Bistrica iz Marije Bistrice. Ulaznice uz donaciju od 5 € možete potražite na mailu zkciklus@gmail.com ili sat vremena prije koncerta u Novinarskom domu.

Ciklus koncerata dalmatinskih klapa grada Zagreba pokrenut je 2006. godine, a održavao se do 2014., kada je prekinuta financijska potpora Grada Zagreba. Ciklus je u svojih devet godina postojanja donio zagrebačkoj publici niz značajnih događanja: autorske večeri Živka Ključe i Joška Ćalete, koncerte za oproštaj od Dinka Fia i Ljube Stipišića Delmate, promocije brojnih nosača zvuka te oproštaje s istaknutim članovima klapa. Bez potpore Grada bilo je nemoguće nastaviti s organizacijom zbog čega je Zagreb na jubilarnu 10. godišnjicu ostao bez važnog kulturnog događaja.

Premda je klapska pjesma tradicionalno simbol Dalmacije i Zagreb je posljednjih godina postao središte klapske pjesme. Upravo u glavnom gradu djeluje čak 15 klapa, najviše u Hrvatskoj. Svake se godine na vodećim manifestacijama i festivalima – uključujući najvažniji, Festival dalmatinskih klapa u Omišu – čuju mahom zagrebačke klape u kojima se ne okupljaju samo Dalmatinci već i ljubitelji klapske pjesme sa sjevera Hrvatske. Unatoč broju klapa i uspjesima koje nižu, Grad Zagreb nema nijedan ustaljeni klapski susret, izuzev tradicionalnog koncerta FDK Omiš u koncertnoj dvorani Lisinski i bijenalnog Fiofesta. Stoga je obnova zagrebačkog Ciklusa od neizmjernog značaja za sve klape sa zagrebačkom adresom, ali i za hrvatsku klapsku scenu. Suradnja, razmjena iskustava i uzajamno slušanje klapa u izvedbama napjeva i pjesama, koje možda dotada nikada nisu čuli i prisjetiti se nekih na koje su zaboravili, najbolji su načini da se klapska pisma očuva.

Organizatori ciklusa: Paulina Đapo, Ivana Mišetić, Gabriela Paradžik i klapa Armorin, u ime svih klapa koje će od veljače do lipnja 2023. godine stati na pozornicu Novinarskog doma, pozivaju sve da im se pridruže i pruže podršku.

~~~~~

FDK Omiš čestita organizatorima na obnovi ciklusa, podržava inicijativu koja će omogućiti nastupe za oko 150 pjevača, olakšati im djelovanje te pomoći u očuvanju naše nematerijalne kulturne baštine i zagrebačke klapske scene.