Drago Ivanišević, velikan hrvatskog pjesništva

30.Svibanj.2023.

Drago Ivanišević rođen je 10. veljače 1907. u Trstu. Djetinjstvo je proveo u Trstu i Splitu. U Trstu je polazio osnovnu školu, te započeo gimnaziju na njemačkom, potom nastavio na Sušaku na hrvatskom, a zatim je dovršio u Splitu.
Pjesnikov otac Mate bio je trgovac rodom iz Krila Jesenica u Poljicima, a majka Tomica Matija Brničević rodom je bila iz sela Kruga, također u Poljicima. Ivaniševićevi roditelji bili su iznimno marljivi ljudi i uvaženi trgovci vinom u Trstu.

Pjesnikovi roditelji imali su svijest o potrebi školovanja, o čemu pjesnik dojmljivo govori u pjesmi posvećenoj Danteu (objavljenoj u kasnijoj zbirci Igra bogova ili pustinje ljubavi, Zagreb, 1967). Svoga sina poslali su na godinu dana u Zenicu, da bi u samostanu časnih sestara naučio njemački jezik jer je Ivaniševićeva poliglotska nadarenost potjecala iz djetinjstva. Svoje prve pjesme u prozi objavio je 1925. u splitskoj »Hrvatskoj slozi«, a u Dubrovniku 1930. počinje objavljivati prve stihove. Budući da u Zagrebu nije postojao studij komparativne književnosti, Ivanišević počinje 1926. studirati francuski i komparativnu povijest književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Zanimajući se za kazalište neko vrijeme je bio pomoćnik redatelja u Narodnom pozorištu, a 1926. asistent dr. Branka Gavelle u splitskoj postavi Ibsenovog Peer Gynta. Godine 1928. boravio je u Parizu kao stipendist francuske vlade, gdje je pod utjecajem nadrealizma počeo i slikati.


AutoportretSvoje likovne radove Drago Ivanišević se potpisivao pseudonimima Cadenas i Albert Jordan. Nakon što je diplomirao, 1930. odlazi u Rim i Firencu, a u Padovi nastavlja studirati komparativnu književnost, te je 1932. i obranio doktorat o Danteu u hrvatskoj književnosti. Godinu dana pjesnik je proboravio i u Veneciji gdje je kod slavnog Rossija proučavao djelo komediografa Carla Goldonija i teatarski stil komedije dell arte. Nakon povratka u domovinu radio je kao gimnazijski profesor u Zagrebu i Karlovcu. Od 1938. do 1939. godine boravio je ponovno u Parizu kao stipendist francuske vlade, a stanovao je i slikao u ateljeu proslavljenog slikara Amadea Modigliania. Za vrijeme boravka u Francuskoj družio se s brojnim intelektualcima, a osobito s Andre Gideom. Godine 1938. obranio je doktorsku disertaciju na Sorboni »Proust i njegovo doba«. Nakon što se vratio u zemlju adio je kao suosnivač, direktor i dramaturg na Glumačkoj školi HNK u Zagrebu, do odlaska u partizane 1944. Za vrijeme španjolskoga građanskog rata aktivno je potpomagao lijevu frontu, a od 26. XI.1944. pridružuje se sa suprugom Ines i starijom kćerkom Laticom partizanskom pokretu, te je u ratu djelovao kao upravitelj Centralne kazališne družine pri ZAVNOH-u. Poslije je imenovan direktorom drame Kazališta narodnog oslobođenja Hrvatske i direktorom Zemaljske glumačke škole u Zagrebu gdje je radio od 1945. do 1949, kada je otpušten.

Od 1950. postaje docent, a od 1956. izvanredni profesor na Akademiji za kazališnu umjetnost u Zagrebu. Na vlastitu molbu umirovljen je 1960. godine. Djelovao je kao tajnik Društva književnika Hrvatske, a od 1965. do 1967. bio je urednik u Nakladnom zavodu »Znanje«. Osim toga, uređuje časopis Teatar, obavlja funkciju predsjednika Saveza amaterskih kazališta Hrvatske i predsjednik je Festivala amaterskih kazališta i kazališnih društava Jugoslavije u Hvaru. Od godine 1970. intenzivnije sudjeluje u likovnom stvaralaštvu.Za svoj književni rad dobio je brojne književne nagrade (Nazorovu nagradu, Goranov vijenac, Korablju Marka Marulića za poeziju, Zmajevu nagradu), a Republika Italija odlikovala ga je odličjem »Cavaliere ufficiale«. Bio je i istaknuti član uprave Comunità Europea degli Scrittori (Zajednica europskih pisaca), ajedan je od osnivača i član Internacionalne akademije pjesnika (Founder Fellow of the International Academy of Poets) u Cambridgeu.
Umro je 1. lipnja 1981. godine u Zagrebu.

~~~~~

Svi koji su u nedjelju, 26. lipnja 2022., došli u klaustar Franjevačkog samostana na Skalicama u Omišu, na večer posvećenu velikanu čakavske poezije, pjesniku Dragi Ivaniševiću, svjedočili su pravoj glazbeno-poetskoj, klapskoj poslastici. U okviru programa 56. Festivala dalmatinskih klapa Omiš nezaboravnu večer priredile su djevojke iz splitske klape Orca zajedno s voditeljem Srećkom Damjanovićem. „Jubav“ je naziv projekta, prema naslovu Ivaniševićeve pjesme, koji obuhvaća bogato opremljenu notnu ediciju, pod rednim brojem 17 iz festivalskog notnog serijala „Leut“, te nosač zvuka klape Orca. Oba izdanja sadrže 12 skladbi Duška Tambače uglazbljenih na stihove Drage Ivaniševića, a koncert je bio kruna projekta na kojem su predstavljeni.

~~~~~

Od 2005. godine u počast ovom velikanu Nagrada za najbolje stihove na Večeri novih skladbi Festivala dalmatinskih klapa u Omišu zove se Plaketa Drago Ivanišević.

Na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu uglazbljeni stihovi su:

– Bija brod, Duško Tambača, 2019.
– Otok, Duško Tambača, 2018. 
– Jubav, Duško Tambača, 1998.
– Ča ti vridi, Zoran Juranić, 1996.
– Ma se uvik smiju dica, Pero Gotovac,  1996.
– Jubav moja, Vlado Sunko, 1993.
– Moj did, Duško Tambača, 1979.
– Ča vridi, Duško Tambača, 1977.
– Težaci, Duško Tambača, 1976.
– Maslina, Duško Tambača,  1975.
– Sudamja, Duško Tambača, 1974.
– Težaška ar’ja,  Duško Tambača, 1974.
– Ka’ smo zdigli crjenu kapu, Duško Tambača 1973.
 
 
 
 
 
 
 
 


~~~~~

HRVATSKA


Ni brda nisu,
ni doline, ni rijeke, ni more,
ni oblaci nisu,
ni kiša, ni snijeg nije moja Hrvatska …

Jer Hrvatska nije zemlja, kamen, voda,
Hrvatska je riječ koju naučih od majke
i ono u riječi mnogo dublje od riječi,
i ono dublje s Hrvatskom me veže,
s Hrvatskom Hrvata,
s patnjama njinim,
sa smijehom i nadom,
s ljudima me veže,
te ja kao Hrvat brat sam svih ljudi
i kud god idem sa mnom je
Hrvatska.