Klapa Luka Rijeka – trideset godina

24.Studeni.2015.

Kada bismo željeli izreći sva htijenja, nadanja, sve želje, vizije, pobjede, svu ljubav, sreću, snagu, hrabrost, postojanost, upornost, ljutnju… suzu krišom obrisanu, u proteklim godinama postojanja Klape Luka, nedovoljne su riječi. Luka, za pjesmu,  s pjesmom i u pjesmi živi.
Krug… Ruka na ruci i jedno ime u jedan glas prije svakog nastupa:
LUKA! Ostaviti traga u vremenu, a iznova krenuti prema novom svjetlu, novom izazovu, 

TO JE BILA, JEST I BIT ĆE LUKA

Prepoznatljiva, osebujna i glasom i stasom, pronosi Luka ljepotu pjesme Hrvatskom i svijetom. Glasovi što zvone, stapaju se, isprepliću, plijene, utkani su i urezani duboko u naše biće, duboko u pjesmu. 

PJEVAJMO! RADUJMO SE!
Živimo pjesmu.

Ča je suncu svitlo, ča su glazbi zvuci
to je Luka pismi, to je pisma Luci.
Ča je sidro brodu, more kad pobisni
to je pisma Luci, to je Luka pismi…
Jakša Fiamengo


 

Djelujući od 1985. godine, ženska klapa LUKA iz Rijeke profilirala se na domaćoj i inozemnoj glazbenoj sceni s osebujnim vokalnim izvedbama, njegujući autohtoni “a’ capella” dalmatinski i primorsko-istarski glazbeni izričaj. Prva je ženska klapa sjevernojadranskog područja na državnim klapskim natjecanjima.
Svoju prisutnost na domaćoj glazbenoj sceni upotpunila je i raznim glazbeno-scenskim projektima, festivalima zabavne glazbe, dramskim predstavama te s nekoliko audio/video projekata na demo CD-ima i TV spotovima. Snimila je 6 nosača zvuka.

klapa-luka-ri-009
Svoj početak i osnutak klapa duguje maestru Vinku Badjuku uz predani rad na prikupljanju notnih zapisa i razvijanju vlastita, prepoznatljiva stila interpretacije, a sazrijevanje u profesionalnom smislu ostvaruje od 1992. u daljnjih nekoliko godina uz maestra Ivana Nina Načinovića. Od jeseni 2001. umjetničko vodstvo klape preuzima maestro Olja Dešić, koji osim toga, za klapu sklada i priprema brojne aranžmane. U međuvremenu klapa je surađivala, vježbala i razvijala se uz vrsne glazbene voditelje i pedagoge poput Ljube Stipišića Delmate, Bojana Pogrmilovića, Duška Tambače, ali i Paola Fluminija maestra iz Italije. Od 2003. godine pa sve do danas umjetničko ravnanje klapom preuzeo je maestro Sveto Popović.
Na Omiškom festivalu klapa je debitirala 1990. godine dok su se još zajednički natjecale i muške i ženske klape. Od tada pa do 2002. godine pobjedu je ostvarila čak 5 puta, a u svojoj kolekciji pohranjuje više od 50 plaketa, koje ju s pravom svrstavaju u red ponajboljih klapa u Hrvatskoj. Nakon 2002. godine klapa Luka više ne sudjeluje u natecateljskim večerima na Omiškom festivalu, već samo u sklopu svečanih koncerata ili, uz poziv, na večerima novih skladbi.

U 2015. godini klapa Luka svih 365 dana slavi svoj veliki, 30. jubilej!

Kliknite ovdje i preuzmite članak u .pdf formatu.