Obljetnički koncert klape BA iz Buenos Airesa

31.Listopad.2023.

Klapa BA ove godine slavi 25 godina od svojeg prvog okupljanja i osnutka jedne od najdugovječnijih kulturnih udruga Hrvata izvan Republike Hrvatske. Već punih 25 godina klapa prenosi tradiciju klapskog pjevanja ne samo širom Republike Argentine (Buenos Aires, Cordoba, Entre Rios, Salta…) već pomažući i pjevajući i drugim zajednicama Hrvata u susjednim zemljama, kao što su Čile i Urugvaj. Također, klapa ostvaruje nastupe i izvan granica Južne Amerike došavši u dva navrata u Europu, oba puta u najdražu Domovinu, zemlju svojih predaka, 2006. te 2019. godine.

U 25 godina postojanja klapa organizira brojne koncerte, najviše u vlastitoj zajednici Hrvata iz Buenos Airesa te diljem Argentine. Valja istaknuti kako su 2017. godine u zajedničkoj suradnji s Maticom, Uredom za Hrvate izvan Hrvatske te FDK Omiš organizirali „Prvi međunarodni susret klapa u Argentini“ na kojem osim klapa iz Buenos Airesa, Klapa BA te klapa Valovi, sudjelovale i klape iz Hrvatske, Vinčace i Dišpet te klapa Croatia iz Munchena.

Klapa BA je osnovana 1998. godine kada je grupa sinova i unuka hrvatskih doseljenika na godišnjicu smrti jednog od svojih prijatelja(koji je poginuo u Domovinskom ratu) odlučila odati počast svom prijatelju preko višeglasnog pjevanja. Od tog trenutka klapa nikad nije prestala s pjevanjem te dan danas nastavlja svojim glasovima povezivati zajednicu Hrvata s dalekom Domovinom.

~~~~~

Obljetnički koncert će se održati u subotu, 4.11.2023. u Teatru Cecilia Berlusconi u Buenos Airesu, Argentina.

~~~~~

Koncert će se moći pogledati i preko ovog Youtube linka.

~~~~~

Na koncertu će osim klape BA nastupati i ženska klapa Valovi iz Argentine, klapa Snaga iz Čilea, Tamburaški orkestar Proljeće društva mladih iz Buenos Airesa, pijanist Juan Borsato te svi bivši i sadašnji članovi klape.

Na repertoaru će se moći poslušati cjelokupni presjek ovih 25 godina, od tradicionalnih a capella pjesama do skladbi i obrada poznatih popularnih pjesama od kojih će neke biti iz pratnju instrumenata.
Događaj je sufinanciran uz potporu Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te Asociacion Croata Jadran iz Buenos Airesa.

~~~~~

~~~~~