Preminuo Slavko Govorčin, pjesnik čakavštine

06.Siječanj.2024.

U 96. godini života 6. siječnja preminuo je Slavko Govorčin. Javnost će ga pamtiti kao čakavskog pjesnika, feljtonista, kroničara i svjedoka povijesti svog voljenog otoka Malog Iža, poznato lice s Kalelarge. Od 1992. god. u Slobodnoj Dalmaciji objavljivao je čakavsku kolumnu Naporuk z školja. Prve pjesme na iškoj čakavštini objavio je u Zadarskoj reviji 1983.
Osim poezije, pisao je pripovijetke, satire, humoreske, scenarije, drame. Desetak njegovih pjesama je uglazbljeno, a za tekst pjesme Sušna zikva na školju, koju je uglazbio Krešimir Magdić, dobio je 1985. prvu nagradu publike na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. I drugi su skladatelji na njegove tekstove skladali pjesme praizvedene u Omišu: Uljenica moje matere (Mojimir Čačija), Dvoje se milovalo drago (Dušan Šarac), Maslina (Davor Petrović).

Njegove Scenarij Iška ognjišta prikazan je na zagrebačkoj TV 1986. u okviru obrazovnog programa. Autor je i scenarija za film Na kraju stoljeća, koji je na međunarodnome festivalu kratkometražnog filma u Bilbau 1990. dobio prvu nagradu. Njegov rekvijem Prieške lavandiere izvodi KUD »Kanica« iz Preka. Surađivao je u Zadarskoj reviji (1989), Narodnom listu (1991), Zadarskoj smotri (1994–98), zbornicima Suvremena čakavska poezija zadarskoga kruga (1992), Roman Jelić, Pregršć zapisa o Malin Ižu (Zadar 1997). Njegova je poezija ocijenjena najčakavskijom u zadarskome pjesničkom krugu.

~~~~~

~~~~~

Festival dalmatinskih klapa Omiš izražava iskrenu sućut obitelji pokojnog pjesnika.

Fotografija i dijelovi teksta preuzeti s portala lista “Slobodna Dalmacija

Još o Slavku Govrčinu pročitajte ovdje!

~~~~~